• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/FAZ, Srna

11.12.2023

18:29

Nemci razglasili, kreće invazija! Šef Bundesvera alarmirao vojsku, Solovjev im poručio: Živećete pod ruskom zastavom

EPA/Shutterstock

Vesti

Nemci razglasili, kreće invazija! Šef Bundesvera alarmirao vojsku, Solovjev im poručio: Živećete pod ruskom zastavom

Podeli vest

General Karsten Brojer, jedan od najviših zvaničnika nemačke vojske i saveznik Severnoatlantskog saveza (NATO), rekao je nemačkim medijima u subotu da se plaši da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Nemačku i natera zemlju da započne "odbrambeni" rat.

Prošle su skoro dve godine otkako je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. Tokom proteklih nekoliko nedelja, ruske trupe su pokrenule veliku ofanzivu usmerenu na Avdejevku, grad u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

To je usledilo posle velike ukrajinske kontraofanzive tokom leta i jeseni. Kijev nije uspeo u svom  da se probije do Crnog mora i preseče ruski kopneni most ka Krimu.

Nemačka je snažan saveznik Ukrajine u njenom tekućem ratu sa Rusijom. Ministarstvo odbrane zemlje objavilo je u oktobru novi paket podrške Kijevu koji vredi oko 1,1 milijardu dolara za oružje, vozila i protivvazdušnu odbranu.

U intervjuu za "Frankfurter Algemajne Zontagcajtung", Brojer, čija je zvanična titula general inspektor Bundesvera (oružanih snaga Nemačke), rekao je da je zabrinut zbog toga kako se Rusija "u ovom trenutku ponovo naoružava".

Brojer je takođe upitan da li će nemačka vojska moći da se nosi sa eventualnim ruskim napadom na NATO, čiji je Nemačka deo, nakon mogućeg okončanja rusko-ukrajinskog rata.

- Da. Tačka. Nemamo alternativu. Možemo da se branimo i branićemo se – rekao je Brojer.

Međutim, Brojer je priznao da nemačka vojska ima nedostatke kada je u pitanju nacionalna i saveznička odbrana nakon što se godinama fokusirala na upravljanje međunarodnim krizama.

- Sada vidimo Bundesver koji još nisu dovoljno opremljen za to - rekao je on, dodajući da postoje "strukture koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim".

U oktobru je Vladimir Solovjov u svojoj emisiji rekao da će Nemačka na kraju postojati "pod ruskom zastavom".

Foto: twitter.com/printscreen

Voditelj Vladimir Solovjev

Solovjov je kritikovao Nemačku zbog povećanja količine zaliha i oružja koju šalje Ukrajini i rekao: 

- Tako da nemamo drugu opciju. Završićemo, zauzećemo Berlin još jednom, i ovog puta nećemo otići.

Raste strah u Nemačkoj i Poljskoj

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Severa rekao je ranije ovog meseca da će zemlje istočnog krila NATO-a za tri godine ući u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom i da zbog toga zapadne vojna alijansa mora da usvoji "trogodišnji plan priprema za konfrontaciju".

Nemački savet za spoljne odnose smatra da "zapadne zemlje imaju na raspolaganju pet do devet godina da se pripreme za odbijanje ruske agresije".

Pri tome se ne objašnjava zašto bi Rusija vršila agresiju ne zemlje NATO-a.

Kako prenose "Fakti", nemački savet navodi da je NATO u nepovoljnom položaju, jer je Rusija svoju ekonomiju već prevela na vojne koloseke i stiče borbeno iskustvo, a SAD i njihovi evropski saveznici značajno zaostaju u nizu oblasti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus početkom novembra podneo je izveštaj o "spremnosti za rat sa Ruskom Federacijom".

Foto: Tanjug/AP

Pistorijus o ratu Rusije i Poljske

Njegov glavni zaključak je da je sukob sa Rusijom neizbežan u roku od pet do deset godina.

- Posle skoro dve godine rata u Ukrajini, ruski vojni potencijal je veći nego što izgleda. Ruska vojska će biti u potpunosti opremljena, a već je stekla veliko borbeno iskustvo. Ruska borbena moć ubrzo će premašiti potencijal NATO za odvraćanje u slučaju konvencionalnog rata u Evropi - tvrdi Pistorijus.

Nemački tv kanal "ZDF" ocenjuje da NATO neće moći da zaustavi ruske trupe u slučaju vojnog napada.

- Ako Rusija odluči da krene u ofanzivu, NATO će morati da je zaustavi na granici, ali za to trenutno nije sposoban - tvrdi TV mreža.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija