• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/FAZ, Srna

11.12.2023

18:29

Nemci razglasili, kreće invazija! Šef Bundesvera alarmirao vojsku, Solovjev im poručio: Živećete pod ruskom zastavom

EPA/Shutterstock

Vesti

Nemci razglasili, kreće invazija! Šef Bundesvera alarmirao vojsku, Solovjev im poručio: Živećete pod ruskom zastavom

Podeli vest

General Karsten Brojer, jedan od najviših zvaničnika nemačke vojske i saveznik Severnoatlantskog saveza (NATO), rekao je nemačkim medijima u subotu da se plaši da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Nemačku i natera zemlju da započne "odbrambeni" rat.

Prošle su skoro dve godine otkako je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini u februaru 2022. Tokom proteklih nekoliko nedelja, ruske trupe su pokrenule veliku ofanzivu usmerenu na Avdejevku, grad u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

To je usledilo posle velike ukrajinske kontraofanzive tokom leta i jeseni. Kijev nije uspeo u svom  da se probije do Crnog mora i preseče ruski kopneni most ka Krimu.

Nemačka je snažan saveznik Ukrajine u njenom tekućem ratu sa Rusijom. Ministarstvo odbrane zemlje objavilo je u oktobru novi paket podrške Kijevu koji vredi oko 1,1 milijardu dolara za oružje, vozila i protivvazdušnu odbranu.

U intervjuu za "Frankfurter Algemajne Zontagcajtung", Brojer, čija je zvanična titula general inspektor Bundesvera (oružanih snaga Nemačke), rekao je da je zabrinut zbog toga kako se Rusija "u ovom trenutku ponovo naoružava".

Brojer je takođe upitan da li će nemačka vojska moći da se nosi sa eventualnim ruskim napadom na NATO, čiji je Nemačka deo, nakon mogućeg okončanja rusko-ukrajinskog rata.

- Da. Tačka. Nemamo alternativu. Možemo da se branimo i branićemo se – rekao je Brojer.

Međutim, Brojer je priznao da nemačka vojska ima nedostatke kada je u pitanju nacionalna i saveznička odbrana nakon što se godinama fokusirala na upravljanje međunarodnim krizama.

- Sada vidimo Bundesver koji još nisu dovoljno opremljen za to - rekao je on, dodajući da postoje "strukture koje čine brze i ciljane odluke gotovo nemogućim".

U oktobru je Vladimir Solovjov u svojoj emisiji rekao da će Nemačka na kraju postojati "pod ruskom zastavom".

Foto: twitter.com/printscreen

Voditelj Vladimir Solovjev

Solovjov je kritikovao Nemačku zbog povećanja količine zaliha i oružja koju šalje Ukrajini i rekao: 

- Tako da nemamo drugu opciju. Završićemo, zauzećemo Berlin još jednom, i ovog puta nećemo otići.

Raste strah u Nemačkoj i Poljskoj

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Severa rekao je ranije ovog meseca da će zemlje istočnog krila NATO-a za tri godine ući u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom i da zbog toga zapadne vojna alijansa mora da usvoji "trogodišnji plan priprema za konfrontaciju".

Nemački savet za spoljne odnose smatra da "zapadne zemlje imaju na raspolaganju pet do devet godina da se pripreme za odbijanje ruske agresije".

Pri tome se ne objašnjava zašto bi Rusija vršila agresiju ne zemlje NATO-a.

Kako prenose "Fakti", nemački savet navodi da je NATO u nepovoljnom položaju, jer je Rusija svoju ekonomiju već prevela na vojne koloseke i stiče borbeno iskustvo, a SAD i njihovi evropski saveznici značajno zaostaju u nizu oblasti.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus početkom novembra podneo je izveštaj o "spremnosti za rat sa Ruskom Federacijom".

Foto: Tanjug/AP

Pistorijus o ratu Rusije i Poljske

Njegov glavni zaključak je da je sukob sa Rusijom neizbežan u roku od pet do deset godina.

- Posle skoro dve godine rata u Ukrajini, ruski vojni potencijal je veći nego što izgleda. Ruska vojska će biti u potpunosti opremljena, a već je stekla veliko borbeno iskustvo. Ruska borbena moć ubrzo će premašiti potencijal NATO za odvraćanje u slučaju konvencionalnog rata u Evropi - tvrdi Pistorijus.

Nemački tv kanal "ZDF" ocenjuje da NATO neće moći da zaustavi ruske trupe u slučaju vojnog napada.

- Ako Rusija odluči da krene u ofanzivu, NATO će morati da je zaustavi na granici, ali za to trenutno nije sposoban - tvrdi TV mreža.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija