• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.12.2023

10:15

(VIDEO) Nemci okrenuli ćurak! "Ukrajina nije naš saveznik!" Rusi zatečeni neočekivanom izjavom nemačkog ministra!

EPA/Shutterstock/ap

Vesti

(VIDEO) Nemci okrenuli ćurak! "Ukrajina nije naš saveznik!" Rusi zatečeni neočekivanom izjavom nemačkog ministra!

Podeli vest

Nemačka nije saveznik Ukrajine, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus u intervjuu za televiziju "ZDF".

- To znači da nismo u situaciji koja nas obavezuje da intervenišemo u okviru Alijanse - kazao je Pistorijus odgovarajući na pitanje da li nedovoljna vojna pomoć Kijevu znači da "ujedinjeni Zapad nije u stanju da uzvrati".

Nemačka je, smatra Pistorijus, daleko ispred drugih po razmerama pomoći Ukrajini, istakavši da se nalazi na drugom mestu.

- Radimo šta možemo. Isto važi i za skoro sve druge saveznike i partnere. Nemačka je sada suočena sa činjenicom da odbrambena industrija ne može da obezbedi zalihe u određenim oblastima u potrebnim količinama za Kijev - pojasnio je.

On je dodao da je tok sukoba "teško predvideti", pozivajući da se fokusira pre svega na "stabilnost snabdevanja, uprkos svim mogućim problemima".

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu nemačkog ministra, rekavši da je "Pistorijus promenio cipele".

- Borja je raspakovao potpuno nove mokasine, koje je dobio prošlog Božića i promenio cipele - napisala je Zaharova na Telegramu.

Nemački ministar odbrane dodao je da je unapred upozoravao da Evropska unija verovatno neće moći da isporuči Ukrajini milion artiljerijskih granata do proleća.

- Vrlo rano sam upozorio na ovu cifru, jer sam video da ta cifra verovatno neće biti dostignuta - rekao je Pistorijus.

Ovaj broj, kako je rekao, stvorio je očekivanja koja na kraju nisu ispunjena.

- Vojna industrija nastala u mirnodopskim uslovima ne može tako lako da proizvede milion - ocenio je ministar.

Međutim, on je sugerisao da će "stvari krenuti nabolje u narednih nekoliko meseci".

- Samo Nemačka će isporučiti skoro 200 hiljada granata. Ali za sve je potrebno vreme i to nije pitanje političkih odluka ili finansijskih sredstava - naglasio je nemački ministar. Osim toga, on tvrdi da će, ako Rusija pobedi u sukobu u Ukrajini, nastati "potpuno nova bezbednosna situacija u Nemačkoj".

Prema njegovom mišljenju, jedini koji mogu da odluče da li će pregovarati ili ne su Ukrajina i Rusija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija