• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.12.2023

22:06

(UŽIVO) Rusi podigli zastavu! Žestok udar helikopterima, Berlin "pumpa" Kijev municijom

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Rusi podigli zastavu! Žestok udar helikopterima, Berlin "pumpa" Kijev municijom

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 655. dan.

Odesa, Nikolajv, Harkov! Ali i Dnjepropetrovsk! Američki obaveštajac izneo detaljan plan podele Ukrajine

Poziv za Zelenskog!

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Belu kuću 12. decembra, gde će razgovarati o „potrebama Ukrajine i značaju nastavka američke podrške u kritičnom trenutku“, saopštila je američka administracija.

Kabinet Zelenskog je, sa svoje strane, saopštio da će među temama sastanka biti zajednički projekti za proizvodnju naoružanja i PVO sistema.

Eksplozije odjekuju!

U gradu Južni u Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije nakon objavljene uzbune za vazdušnu opasnost, javio je ukrajinski portal „Strana“.

NATO alarm! Šefovi otkrili kada će istočno krilo u direktan rat sa Rusijom, odbrojavanje počelo

Zelenski u potrazi za novim saveznicima

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je sa liderima Paragvaja, Urugvaja i Ekvadora razgovarao o mogućnosti organizovanja samita Ukrajina-Latinska Amerika i razgovarao o bilateralnim projektima saradnje, prenosi agencija Blumberg.

Agencija dodaje da je Zelenski takođe pozvao Paragvaj i Ekvador da učestvuju na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost koji je zakazan za januar kako bi promovisali njegovu „mirovnu formulu“.

Napominje se da je tokom sastanaka sa predsednikom Urugvaja Luisom Lakaleom Pouom, predsednikom Paragvaja Santjagom Penom i predsednikom Ekvadora Danijelom Noboom, Zelenski rekao da želi da uključi što više zemalja Latinske Amerike u svoje „inicijative“.

Foto: Reuters

Zelenski pozvao Urugvaj i Ekvador, Paragvaj...

Ranije je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da će Zelenski izmisliti razne „kazuističke fraze“ kako bi stvorio privid težnje za mirom sa Rusijom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ako SAD veruju da je Ukrajina spremna za pregovore, neka ponište ukaz Zelenskog o zabrani pregovora sa Moskvom.
 

(VIDEO) Kakva pobeda, Rusi podigli zastavu! Zauzeli zapadni deo Marinke, neprijatelj se povlači

Ubedljiva pobeda!

Ubedljiva pobeda Rusije u Ukrajini sve je bliža, piše britanski „Telegraf“.

- Dok se iscrpljeni Ukrajinci povlače sa ruskih utvrđenja i minskih polja, inicijativa prelazi na Moskvu - navodi se u članku.

Autor povlači paralelu sa Prvim svetskim ratom, napominjući da se on delimično završio u korist onih koji su imali više vojnika. Danas, vraćajući se na sukob Moskve i Kijeva, Rusija ima demografsku prednost: njena populacija je više od tri puta brojnija od njenog suseda.

Osim ovoga, situacija na međunarodnoj sceni takođe više ne ide u prilog Ukrajini, navodi se u materijalu. Na taj način je računica Vladimira Putina da su zapadni partneri Kijeva umorni od sukoba opravdana: čak i ako Donald Tramp, koji obećava da će smanjiti svu pomoć Ukrajini, ne bude izabran za predsednika SAD 2024. godine, u Vašingtonu se već vidi priličan zamor od Vladimira Zelenskog, zaključuje se u tekstu.

Sebe zovu nadničari smrti! Otkrivena čitava mreža sa drugog kraja sveta, Rusi ih već eliminišu

200 hiljada komada artiljerije

Nemačka će sledeće godine moći da isporuči Ukrajini oko 200 hiljada komada artiljerijske municije, izjavio je generalni inspektor nemačkih Oružanih snaga (Bundesvera) Karsten Brojer u intervjuu za „Frankfurter algemajne zontagscajtung“.

Osim toga, on je naglasio da Nemačka nastavlja da povećava proizvodne kapacitete kako bi povećala proizvodnju municije.

Ruski kec iz rukava! Pametnim bombama moćnijim od "iskandera" Putin pobeđuje Ukrajinu (VIDEO)

Žestok udar ruskih helikoptera

Ruska vojska helikopterima Ka-52M napala je položaje Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

- Posade armijske avijacije na helikopterima Ka-52M, kao deo udarne grupe, izvele su napad nevođenim projektilima na neprijateljska uporišta i ljudstvo na donjeckom pravcu - navodi se u saopštenju.

Tokom operacije, vojska je uništila ukrajinski kontrolni centar i oklopna vozila. Udare su izveli piloti uz podršku kopnenih snaga. Prvi put je saopšteno da je Ka-52M primenjen u zoni vojnih operacija.

 

Lavrov zaledio Ukrajinu: Poručite ovo Zelenskom... Rusija punom snagom kreće u konačni obračun, diplomatije neće biti!

 

Megapotres u SAD! Bajden doneo pobedu Putinu jednom rečenicom! Kada su republikanci čuli ovo, zapečatili su sudbinu Ukrajine!

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

◾Ruski PVO sistemi oborili su šest projektila Hajmars i 20 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine;

◾Oružane snage Rusije pogodile mesto okupljanja komandnog sastava taktičkih grupa „Katran“ i „Omaha“, Oružanih snaga Ukrajine;

◾Ruske oružane snage odbile su tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu;

◾Ruske oružane snage su odbile napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio do 50 vojnika;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 300 vojnika na donjeckom pravcu;

◾Ruske oružane snage su gađale položaje protivnika u blizini Artjomovskog, Krasnog, Kleščejevke, Andrejevke, Kurdjumovke, Marinke;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 80 vojnika na južnodonjeckom pravcu.
 

Svetski šok! Mask otkrio mračnu tajnu Zelenskog! Zapad ovo nije smeo da sazna, lider Ukrajine mora mnogo toga da objasni!

 

(VIDEO) "Potpuni ludaci!" Putin zabezeknut odlukom Ukrajine! Vojnicima saopštio šokantan potez Kijeva!

 

Ukrajina traži 150 borbenih aviona od Zapada


Ukrajinske vlasti bi želele da dobiju 150 borbenih aviona iz zapadnih zemalja kako bi zamenili sovjetsku tehniku, saopštio je predstavnik Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat televiziji Rada.

- Generalno, već je objavljeno koliko je aviona ovog (zapadnog) tipa Ukrajini potrebno. Reč je o 150 (aviona) plus školski – tada ćemo u potpunosti zameniti flotu, sovjetske tehnike - rekao je on odgovarajući na pitanje koliko bi aviona Kijev potencijalno mogao da dobije od zapadnih partnera.

Ignat tvrdi da će glavni borbeni avion koji bi trebalo da bude isporučen Ukrajini biti američki lovac F-16. Prema njegovim rečima, Kijev održava i konsultacije sa Stokholmom o isporukama švedskih lovaca JAS 39 Gripen.

Prethodno je Ignat izjavio da bi Ukrajini bilo dovoljno 60 lovaca F-16 za izvršavanje borbenih zadataka. U januaru je izrazio mišljenje da je ukrajinskoj vojsci potrebno do 200 lovaca F-16. Zatim je rekao da je ukrajinskim oružanim snagama potrebno „pet brigada“ taktičke avijacije opremljene zapadnim lovcima. Kako navodi Ukrajinska pravda, pet brigada taktičke avijacije ima do 200 aviona.

Ignat je nedavno primetio da su modifikacije F-16 koje je obećavao Zapad već zastarele i da neće moći da pariraju ruskim Su-30, Su-34 i Su-35. Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da isporuke F-16 Ukrajini „nisu srebrni metak“ koji će suštinski promeniti situaciju na bojnom polju.
 

 

Kreće klanica! Monstruozna poruka Putinu iz SAD! Ameri će praviti Bajdena i Trampa od blata ako ona pobedi!

 

Ruska vojska odbila napad ukrajinske brigade u Novodonjecku


Ruska vojska odbila je napad 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine i osujetila pokušaj njene rotacije u Novodonjecku, Donjecka Narodna Republika (DNR), saopštio je portparol grupe Istok Oleg Čehov.

- Jedinice grupe Istok nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke na južnodonjeckom pravcu. Uz podršku artiljerije i avijacije napad je zaustavljen, kao i rotacija jedinica 58. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Novodonjecka. Artiljerija je pogodila privremene baze prvog bataljona ove brigade u rejonu Urožajna, kao i 118. brigade teritorijalne odbrane u rejonu Makarovke - rekao je on.

Prema rečima Čehova, teški sistemi za bacanje plamena su naneli gubitke i uništili uporišta protivnika u području Novomihajlovke, dok su bombarderi bili aktivni u području Praskovjevke.
Gubici neprijatelja se kreću oko 80 ubijenih i ranjenih, dok su uništana dva vozila, dodao je portparol grupe.

 

Hitno! Rusija se oglasila o podeli Ukrajine! Jedan predlog digao Moskvu na noge! "Potrebno je..."

 

Prva upotreba Ka-52M u zoni vojnih operacija


Ruska vojska helikopterima Ka-52M napala je položaje Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane. Prvi put je saopšteno da je Ka-52M primenjen u zoni vojnih operacija.

„Posade armijske avijacije na helikopterima Ka-52M, kao deo udarne grupe, izvele su napad nevođenim avijacionim projektilima na neprijateljska uporišta i ljudstvo na donjeckom pravcu“, navodi se u saopštenju.

Tokom operacije, vojska je uništila ukrajinski kontrolni centar i oklopna vozila. Udare su izveli piloti uz podršku kopnenih snaga.

 

 

 

(VIDEO) Kraj Ukrajine! Rusi dronove opremili termobaričnim bombama! Moskva spremna da sprži sve od Harkova do Lavova!

 

Kijev: U ruskom napadu na Kupjansk ubijene dve osobe, ranjene dve

Dve osobe su ubijene, a dve su ranjene u ruskom napadu na selo Podoli kod Kupjanska, saošpteno je iz kancelarije državnog tužioca Ukrajine.

Dodaje se da je ruska vojska napala Kupjansk iz višecevnog raketnog bacača, i da su ubijene dve žene, stare 67 i 71 godinu. Među ranjenima su muškarac i žena.

Naneta je i velika materijalna šteta kućama, zgradama i automobilima.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov najavio je 29. novembra da su sve porodice sa decom evakuisane iz okruga Kupjansk, nakon učestalih ruskih napada.

Zaharova grmi!

Sjedinjene Američke Države terale su Evropsku uniju 2014. godine da usvoji antiruske sankcije, iako Brisel to nije hteo, a ni Vašington to sam nije uradio, podsetila je Marija Zaharova.

- Zadatak Vašingtona i Londona je i usmeren, ako ne direktno i javno, onda sigurno indirektno na nanošenje strateškog poraza upravo zajednici Evropske unije - kazala je Zaharova u intervjuu za "Vesti Krim" i dodala:

- Same Sjedinjene Američke Države nisu usvojile sankcije protiv Rusije, ali su naterale Brisel da ih usvoji, znajući da ćemo mi odgovoriti. I naš odgovor je za njih bio razarajući -  istakla je ovom prilikom Zaharova. 

WSJ: Ukrajina teško do ozbiljne kontraofanzive pre 2025

Ukrajina možda neće moći da prikupi resurse za pokretanje značajne kontraofanzive do 2025. godine, rekli su zapadne diplomate i vojni stratezi.

Kijevske snage se sada ukopavaju u pokušaja da zaustave dalje rusko napredovanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naredio izgradnju  široke mreže utvrđenja na bojnom polju kako bi pomogao trupama da održe liniju.

 

Šolc: Nemačka treba da bude spremna na kontinuiranu pomoć Kijevu do 2025

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je da se svet suočio sa dugotrajnim ratom u Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, rekavši da Nemačka treba da bude spremna da nastavi sa pružanjem pomoći Kijevu do 2025. godine.

"Zbog toga, ako bude potrebno i drugi se povuku, moramo biti u mogućnosti da damo još veći doprinos", rekao je nemački kancelar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija