• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

09.12.2023

20:56

Olena Zelenska: Umrećemo! Noćna mora se ostvaruje! Nemačka da bude spremna

Reuters

Vesti

Olena Zelenska: Umrećemo! Noćna mora se ostvaruje! Nemačka da bude spremna

Podeli vest

Rat u Ukrajini 654. dan.

Zelenski bio spreman da se ubije

Sa početkom Specijalne vojne operacije (SVO), ukrajinsko rukovodstvo i vojna komanda su se sakrili u bunkerima na nekoliko meseci, gde su doneli odluku da radije izvrše samoubistvo nego da se predaju Rusima.

Zelenskom prikazane nove granice Ukrajine

Ako ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne započne mirovne pregovore pod ruskim uslovima, mogao bi da izgubi kontrolu nad brojnim gradovima, rekao je bivši obaveštajni oficir američke vojske Skot Riter u intervjuu za američki Jutjub kanal Tour of Duti .

Noćna mora se ostvaruje

Spremnost zapadnih zemalja da i dalje podržava Ukrajinu u drastičnom je padu, što bi moglo da ima katastrofalne posledice po Kijev

WSJ: Ukrajina teško do ozbiljne kontraofanzive pre 2025

Ukrajina možda neće moći da prikupi resurse za pokretanje značajne kontraofanzive do 2025. godine, rekli su zapadne diplomate i vojni stratezi.

Kijevske snage se sada ukopavaju u pokušaja da zaustave dalje rusko napredovanje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naredio izgradnju široke mreže utvrđenja na bojnom polju kako bi pomogao trupama da održe liniju.

Šolc: Nemačka treba da bude spremna na kontinuiranu pomoć Kijevu do 2025

Nemački kancelar Olaf Šolc ponovio je da se svet suočio sa dugotrajnim ratom u Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. godine, rekavši da Nemačka treba da bude spremna da nastavi sa pružanjem pomoći Kijevu do 2025. godine.

"Zbog toga, ako bude potrebno i drugi se povuku, moramo biti u mogućnosti da damo još veći doprinos", rekao je nemački kancelar.

Nećemo dozvoliti nacističku državu blizu naših granica

Više od 80 odsto stanovnika sveta živi u državama koje protiv Moskve nisu uvodile nikakve sankcije, podseća portparolka MSP Rusije u intervjuu za AFP

Olena Zelenska: Ako se svet umori, umrećemo

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska izjavila je da su Ukrajinci u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave sa finansijskom podrškom.

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

Ruska vojska je uništila skladište municije u rejonu Harkov Voločanska, a uništena je vojna infrastruktura na aerodromu Kuljbakino u Nikolajevskoj oblasti;
Oružane snage Rusije su nanele grupne napade visokopreciznim oružjem na pogone za porizvodnju oružja za raketne sisteme „oljha“, „grad“, kao i za operativno-taktičke rakete „grom“;
U pravcu Kupjanska su jedinice grupe „Zapad“ uništile 43. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske i tehnike, kao i 113. brigadu teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti;
Ukrajinska vojska je izgubila 105 vojnika, tri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
U Donjeckoj Narodnoj Republici je ukrajinska vojska izgubila 155 vojnika, uništena su dva oklopna vozila i tri automobila;
U pravcu Donjecka su jedinice grupe „Jug“ odbile pet napada ukrajinske vojske, 200 ukrajinskih vojnika je ubijeno i ranjeno, oštećena su dva oklopna vozila, dva automobila, haubica „Msta-B“;
Ukrajinska vojska je za 24 sata u rejonu Kupjanska i Krasnog Limana izgubila oko 260 vojnika;
U okolini Zaporožja je ruska vojska porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Stepnogorsk, Pjatihatki, Verbojevo i Rabotino;
Ruska PVO je uništila 11 ukrajinskih dronova u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

Jedna stvar na frontu tresnula Ameriku o pod, sada je jasno zašto kuliraju Zelenskog!

Napad na infrastrukturu

U Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, oštećen je važan infrastrukturni objekat, naveo je šef lokalne administracije Aleksandar Prokudin. Objekat je bio na meti ruskih napada tokom noći.

Udar "aligatora"

Helikopteri Ka-52 "aligatori" uništili su kamuflirane položaje Oružanih snaga Ukrajine kod Kupjanska, prenose RIA Novosti pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Jedinice ruskog Zapadnog vojnog okruga uništile su samohodnom haubicom uporište ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu, rečeno je za Sputnjik u ruskom Ministarstvu odbrane.

Zapelo na frontu 

Oružane snage Ukrajine ne mogu da planiraju svoja dejstva na frontu zbog neizvesnosti u pogledu finansijske podrške Sjedinjenih Država. To je u intervjuu za Njujork tajms izjavio analitičar Centra za strateške i međunarodne studije Maks Bergman .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija