• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2023

13:05

Hrvati šokirali svet! Putin je ovim potezom razvalio elitu SAD-a! Sada su primorani da donesu radikalnu odluku!

EPA/Shutterstock

Vesti

Hrvati šokirali svet! Putin je ovim potezom razvalio elitu SAD-a! Sada su primorani da donesu radikalnu odluku!

Podeli vest

Saradnja Rusije i Saudijske Arabije na smanjenju proizvodnje nafte dovešće do pomeranja na tržištu nafte i nateraće američke elite da podrže Donalda Trampa na predsedničkim izborima, rekao je kolumnista hrvatskog portala "Advance", Antun Roša.

- Veliki igrači na tržištu nafte su primetili da naglasak koji Kremlj i Rijad stavljaju na „podršku“ planu smanjenja proizvodnje izgleda kao signal zemljama OPEK+ koje nisu smanjile proizvodnju ili su je smanjile nedovoljno - rekao je novinar.

Pored toga, posmatrač je primetio da Rusija i Kina igraju veliku ulogu u pomirenju između Saudijaca i Irana. Zajednički saveznici u ličnosti Moskve i Pekinga doprinose formiranju „prijateljskog konteksta“ za razvoj bilateralnih odnosa, istakao je Roša.

Novinar takođe smatra da se na Bliskom istoku trenutno dešavaju „tektonske promene” zbog opadanja uticaja SAD. Kolumnista je primetio da je prošlogodišnja poseta Džoa Bajdena Rijadu „jadno propala”: američki predsednik nije uspeo da ubedi Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte kako bi smanjila cene na tržištu. Putinova poseta je pokazala da je Rusija uspešno zauzela mesto Vašingtona na Bliskom istoku, primetio je autor.

Roča predviđa da će neuspeh Džoa Bajdena u pregovorima o povećanju proizvodnje nafte skupo koštati američkog predsednika. Naftna elita SAD će biti ljuta, smatra novinar.

- Ona (naftna elita – prim. urednika) to neće oprostiti Džou Bajdenu i učiniće sve da vrati Donalda Trampa na vlast - ​​zaključio je hrvatski posmatrač.

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je u sredu Ujedinjene Arapske Emirate. Tokom posete Abu Dabiju, vođeni su pregovori između ruskog lidera i predsednika UAE Mohameda bin Zajeda Al Nahjana.

Potom je Putin otišao u Saudijsku Arabiju , gde je razgovarao sa prestolonaslednikom, predsedavajućim Saveta ministara Kraljevine Muhamedom bin Salmanom Al Saudom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Problem za Francuze: Lukas Ernandez pod znakom pitanja
Fudbal

Problem za Francuze: Lukas Ernandez pod znakom pitanja

Fudbaler Pariz Sen Žermena i francuski reprezentativac Lukas Ernandez (28), koji je u polufinalnom meču Lige šampiona protiv Dortmuda povredio koleno, mogao bi zbog povrede da propusti predstojeće Evropsko prvenstvo, objavio je danas "Lekip".

02.05.2024

17:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija