• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.12.2023

19:57

Donald Tusk! Zapamtite ovo ime! Poljska izglasala novog premijera, on će zameniti Moravjeckog

Tanjug

Vesti

Donald Tusk! Zapamtite ovo ime! Poljska izglasala novog premijera, on će zameniti Moravjeckog

Podeli vest

Poljski parlament je danas posle podne izglasao Donalda Tuska za novog premijera, čime je otvoren prostor za odmrzavanje odnosa sa Evropskom unijom, javlja Rojters.

Glasalo je 248 poslanika za to da Tusk postane premijer, dok je 201 je bio protiv.

- Odustao je od udobnog života koji je mogao da ima nakon što je bio predsednik Evropskog saveta i vratio se da se bori za pobedu demokratije, pristojnosti i pravde - rekao je Vladislav Kosinjak-Kamiš, lider Poljske seljačke partije (PSL), koja je deo koalicije koju Tusk vodi.

Tusk je skoro dva meseca posle parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su levičari i umereni konzervativci, preneo je AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

 

Ranije danas bivši premijer Mateuš Moravjecki iz partije Pravo i pravda (PiS) izgubio poverenje i ostao bez mandata premijera.

Tusk je već bio šef poljske vlade od 2007. do 2014. a bio je i predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019.

Izbori u Poljskoj održani su 15. oktobra. Partija Moravjeckog je dobila 194 poslanička mandata, a Tuskova 157.

Očekuje se da će Tuskova vlada položiti zakletvu 13. decembra, a predsednik Andžej Duda po Ustavu nema ovlašćenje da to spreči.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija