• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.12.2023

16:01

Bomba! MMF objavio tri scenarija za Ukrajinu! Od najgoreg se ledi krv u žilama! "Ako se ovo nastavi..."

Reuters/shutterstock

Vesti

Bomba! MMF objavio tri scenarija za Ukrajinu! Od najgoreg se ledi krv u žilama! "Ako se ovo nastavi..."

Podeli vest

Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio tri scenarija razvoja privrede Ukrajine u zavisnosti od toga koliko će trajati sukobi u toj zemlji.

Osnovni scenario predviđa da će se konflikt u Ukrajini okončati do kraja 2024. godine, navodi se na veb stranici MMF-a.

Ako se to obistini, ukrajinska privreda će sledeće godine porasti u rasponu između tri i četiri odsto, a u 2025. godini će ubrzati rast na 6,5 odsto, prenosi Komersant.

Negativan scenario je zasnovan na pretpostavci da će se sukobi nastaviti do kraja 2025. godine, što bi značilo da će ukrajinski BDP sledeće godine pasti za pet odsto u 2024. godini i stagnirati u 2025. godini.

Pozitivan scenario za ekonomski razvoj Ukrajine ne navodi datum završetka konflikta i pretpostavlja da bi privreda Ukrajine uz visok nivo investicija, migracioni priliv i rast produktivnosti mogla da poraste za 10 odsto u 2025. godini.

MMF očekuje da će ukrajinska ekonomija ove godine porasti za 4,5 odsto, što je znatno više od prethodne prognoze koja je predviđala rast između jedan i tri odsto.

Organizacija se sedištem u Vašingtonu je istovremeno saopštila da je odobrila drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu koja omogućava isplatu od oko 900 miliona dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija