• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.12.2023

22:02

Izraelci greškom ubili tri taoca! "Mislili smo da su pretnja"

Tanjug/AP

Vesti

Izraelci greškom ubili tri taoca! "Mislili smo da su pretnja"

Podeli vest

Portparol IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da su jutros tokom bitaka u Šejaji, na severu Gaze, izraelske trupe (IDF) pogrešno identifikovale tri izraelska taoca kao pretnju i otvorile vatru na njih, ubivši ih.

Hagari dodaje da IDF snosi odgovornost za ovaj "tragičan incident".

- Ovo je oblast u kojoj su vojnici naišli na mnoge teroriste, uključujući bombaše samoubice - dodao je Hagari, koji je imenovao taoce kao Jotam Haim, koji je otet iz Kfar Aze, i Samar Talalka, koji je oteo iz Nir Ama. Treći talac nije imenovan na zahtev njihove porodice.

"Ili su pobegli ili..."

Upitan kako su taoci uspeli da pobegnu iz zarobljeništva Hamasa, Hagari kaže da vojska veruje da su "njih trojica uspeli da pobegnu ili da su ih teroristi koji su ih držali zarobljeni napustili".

 

 

U svom saopštenju Hagari kaže da se "nakon pucnjave, tokom skeniranja i pregleda, odmah pojavila sumnja u identitet mrtvih, a njihova tela su brzo prebačena na ispitivanje u Izrael, gde su taoci identifikovani".

- Ovo je tragičan događaj, koji se dogodio u zoni borbe u kojoj su se trupe poslednjih dana, a i danas, susrele sa mnogim teroristima i vodile teške borbe. U nekim slučajevima nailazili su se na bombaše samoubice, ali i na napade u kojima su teroristi pokušavali da namame naše snage i uvuku ih u zasedu. Ubrzo nakon tragičnog incidenta, u blizini mesta incidenta dogodio se još jedan susret sa teroristima - kaže Hagari.

 

 

On kaže da IDF i dalje radi na "prikupljanju činjenica i razjašnjavanju detalja incidenta", ali su u međuvremenu novi protokoli za identifikaciju talaca prebačeni kopnenim snagama, "da učine sve da spreče još jedan tragični događaj poput ovog".

Gradonačelnik izrazio saučešće

Gradonačelnik beduinskog grada Ragata je izrazio žaljenje zbog pogibije.

- Tako gorke vesti - Beduini i Jevreji su zajedno uzeti kao taoci, uspeli su zajedno i da pobegnu u nastojanju da nastave svoje živote, a potom su okončali svoje živote zajedno - izjavio je Ata Abu Madighem za vojni radio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija