• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.12.2023

09:13

Udarna odluka: Tramp ne može da učestvuje na izborima!

Reuters

Vesti

Udarna odluka: Tramp ne može da učestvuje na izborima!

Podeli vest

Podeljeni Vrhovni sud Kolorada proglasio je bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog, kako oni objašnjavaju, uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Tramp je prvi predsednički kandidat u američkoj istoriji koji je proglašen nepodobnim za položaj predsednika, prema retko korištenoj odredbi američkog Ustava, kojom se zabranjuje zvaničnicima koji su učestvovali u "pobuni" da obavljaju javnu funkciju, preneo je Glas Amerike.

Odluka Vrhovnog suda države Kolorado odnosi se samo na republikanske stranačke izbore, koji se održavaju 5. marta, ali će verovatno uticati na Trampov status na predsedničkim izborima 5. novembra 2024.

Tom istorijskom presudom otvoren je put za verovatnu odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država - najviše sudske instance u zemlji - o tome da li Tramp, inače favorit za osvajanje republikanske predsedničke nominacije, može da ostane u izbornoj trci.

"Većina suda proglašava da je Tramp diskvalifikovan za položaj predsednika prema Odredbi 3, 14. amandmana", navodi se u odluci suda koju je podržalo četvoro sudija, dok je troje bilo protiv.

Najviši sud Kolorada je time poništio prethodnu odluku sudije okružnog suda koji je presudio da je Tramp podstakao pobunu zbog svoje uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, ali da mu ne može biti zabranjeno da se kandiduje zato što nije jasno da li se ustavna odredba odnosi na položaj predsednika.

Primena ove odluke odložena je do 4. januara, kako bi se dalo vremena za ulaganje žalbe. Ukoliko slučaj bude otišao na Vrhovni sud SAD, odluka se neće primenjivati sve dok ne bude doneta konačna presuda.

"Nismo lako doneli ovu odluku. Vodili smo računa o značaju i težini pitanja pred nama. Takođe smo vodili računa o našoj dužnosti da primenjujemo zakon, bez straha i pristrasnosti, i bez uticaja javne reakcije na odluke koje smo zakonom obavezni da donesemo", napisala je većina u sudu.

Trampovi advokati najavili su da će se odmah žaliti Vrhovnom sudu, koji ima konačnu reč o ustavnim pitanjima.

- Vrhovni sud Kolorada doneo je u potpunosti neispravnu odluku i brzo ćemo podneti žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih država i zahtev da se blokira ova duboko nedemokratska odluka - saopštio je portparol Trampove kampanje Stiven Čang.

Tramp je na predsedničkim izborima 2020. godine izgubio u Koloradu od aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena sa razlikom od 13 procenata, i nije mu potrebno da pobedi naredne godine u toj državi da bi osvojio još jedan predsednički mandat.

Međutim, postoji opasnost da će još sudova i izbornih zvaničnika takođe isključiti Trampa sa glasačkih listića u državama u kojima mora da pobedi.

Zvaničnici Kolorada saopštili su da ovo pitanje mora da se reši do 5. januara, roka za štampanje glasačkih listića za stranačke izbore u toj državi.

Desetine tužbi podnete su na nacionalnom nivou da se Tramp diskvalifikuje na osnovu odredbe ustavnog amandmana čiji cilj je bio da se bivšim zvaničnicima Konfederacije zabrani da se vrate u vladu posle građanskog rata.

Zabranjuje se obavljanje zvaničnog položaja svima koji su položili zakletvu da "podrže" Ustav, a zatim "učestvovali u pobuni" protiv njega. 

U odredbi se navodi da funkcije obuhvataju senatore, kongresmene, zvaničnike koje su imenovali predsednik i potpredsednik, i sve druge, ali se ne imenuje položaj predsednika.

U presudi u utorak, većina je odbacila argumente da Tramp nije bio odgovoran za nasilni napad svojih pristalica, čiji cilj je bio da se zaustavi potvrda Bajdenove pobede u Kongresu.

"Predsednik Tramp je u govoru bukvalno pozvao pristalice da se bore na Kapitolu", navodi se u odluci.

Međutim, sudije koje su bile protiv presude navele su da su ustavna pitanja previše složena da bi se rešavala na pretresima državnih sudova.

"Naša vlada ne može da liši nekog prava da obavlja zvaničnu funkciju bez adekvatnog pravnog procesa. Čak i ako smo ubeđeni da je kandidat počinio užasna dela u prošlosti - ako mogu da kažem učestvovao u pobuni - mora da postoji procedura pre nego što proglasimo da je taj pojedinac diskvalifikovan za javnu funkciju", navele su sudije u oprečnom mišljenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija