• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

27.12.2023

19:43

Šok otkriće! Holandija preživele Jevreje u Holokaustu tretirala kako ekstremiste i opasne komuniste!

APfoto

Vesti

Šok otkriće! Holandija preživele Jevreje u Holokaustu tretirala kako ekstremiste i opasne komuniste!

Podeli vest

Holandska služba unutrašnje bezbednosti (BVD) decenijama je nadgledala jevrejske građane nakon što su se vratili iz Aušvica i drugih nacističkih koncentracionih logora iz Drugog svetskog rata, izvestio je u holandski list Het Parool. Preživeli su smatrani potencijalnom pretnjom demokratiji, prema dokumentima sa kojih je prošle godine skinuta oznaka poverljivosti od strane Nacionalnog arhiva i koje je taj list analizirao.

BVD je smatrao da je holandski komitet Aušvic, koji su 1956. godine osnovali preživeli iz zloglasnog nacističkog logora, ekstremistička organizacija, na osnovu činjenice da su njegovi lideri bili i članovi Komunističke partije Holandije (CPN). Pojedini članovi odbora su špijunirani, a BVD je čak ugradio doušnika u organizaciju, čiji izveštaji - uključeni u arhivsku građu - detaljno opisuju sastanke grupe i putovanja u inostranstvo u znak sećanja na oslobođenje logora. 

Savremeni naslednik BVD-a, Opšta obaveštajna i bezbednosna služba (AIVD), insistirala je u saopštenju da se na preživele Holokausta "ne gleda kao na pretnju", već da se upravo holandski komitet Aušvica smatra "komunističkom organizacijjom" koja zaslužuje nadzor. 

Nekoliko istorijskih studija je pokazalo da su organizacijom "dominirali komunisti", ističu iz AIVD, pozivajući kritičare da se prisete da se u vreme nadzora komunizam smatrao "velikom pretnjom nacionalnoj bezbednosti". "

Agencija je saopštila da, iako neće komentarisati pojedinačne dosijee, svaku "moguću istragu o osobama " treba posmatrati u kontekstu nacionalne bezbednosti. U pismu BVD ministru unutrašnjih poslova koje se nalazi u arhivi, predstavnik agencije je tvrdio da je holandskim komitetom Aušvica zapravo rukovodio istaknuti komunista Gerit Blom, a njegov nominalni šef Jos Slagter je samo služio kao "njegova marioneta". " CPN je takođe bio pod prismotrom tokom ovog perioda.

Međutim, detalji o sastancima holandskog komiteta u Aušvicu koje BVD smatra relevantnim izazvali su podozrenje među njegovim sadašnjim članovima i potomcima onih koji su bili pod nadzorom. U jednom memorandumu koji opisuje komemoraciju Aušvica 1965. u dvorani Diligentia u Hagu navedena su imena jevrejskih učesnika, uz komentar "Mnogo Izraelaca među prisutnima ", detalj koji je aktuelni predsednik holandskog komiteta Aušvica Žak Grišaver nazvao "skandaloznim" u komentarima za Het Parool. 

- Šta je ekstremističko u gomili starih Jevreja koji su izašli iz logora? Ti ljudi su uradili dobar posao tako što su skrenuli pažnju na žrtve -  primetio je on, opisujući ta otkrića kao dokaz da holandska vlada nije ni očekivala, a niti želela da se njeni jevrejski građani vrate iz internacije u istočnoj Evropi. 

Iako je priznao da je Blom zaista pokušao da utiče na holandski komitet Aušvica preko Slagtera, on je insistirao da su se samo neki od članova organizacije ikada pridružili CPN-u i nazvao je da je kategorizacija te organizaciji kao "komunistički front" nepravedana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Hrvati će morati da priznaju genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata? Istoričar tvrdi: Kompleks logora u Jasenovcu je bio središnje mesto gde se vršilo etničko čišćenje! (VIDEO)
Live TV

Hrvati će morati da priznaju genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata? Istoričar tvrdi: Kompleks logora u Jasenovcu je bio središnje mesto gde se vršilo etničko čišćenje! (VIDEO)

Punih šest meseci nije se znalo koje je preporuke Vladi Hrvatske dala ekspertska grupa koju je formirala Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust, početkom juna, kada je obišla Spomen-područje "Jasenovac". Svi pokušaji članica ove međudržavne organizacije da nešto saznaju padali su u vodu jer su hrvatski zvaničnici preporuke krili. Gost emisije "Info jutro" bio je profesor doktor Milivoje pršić, istoričar i pukovnik koji je govorio na ovu temu.

06.12.2023

09:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija