• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.12.2023

09:02

Hrvati će morati da priznaju genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata? Istoričar tvrdi: Kompleks logora u Jasenovcu je bio središnje mesto gde se vršilo etničko čišćenje! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Hrvati će morati da priznaju genocid nad Srbima tokom Drugog svetskog rata? Istoričar tvrdi: Kompleks logora u Jasenovcu je bio središnje mesto gde se vršilo etničko čišćenje! (VIDEO)

Podeli vest

Punih šest meseci nije se znalo koje je preporuke Vladi Hrvatske dala ekspertska grupa koju je formirala Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust, početkom juna, kada je obišla Spomen-područje "Jasenovac". Svi pokušaji članica ove međudržavne organizacije da nešto saznaju padali su u vodu jer su hrvatski zvaničnici preporuke krili. Gost emisije "Info jutro" bio je profesor doktor Milivoje pršić, istoričar i pukovnik koji je govorio na ovu temu.

Pod pritiskom učesnika prošlonedeljnog zasedanja IHRA u Zagrebu, kako saznajemo od izvora bliskih organizatorima skupa, preporuke su konačno dostavljene članicama. Prema navodima  izvora Večernjih novosti , njihovo obelodanjivanje vidno je unervozilo i oneraspoložilo hrvatske domaćine, a ovo važno zasedanje u javnosti je ostalo prećutano.

Istoričar i pukovnik Milivoje Pršić smatra da je preporuka ekspertske grupe potpuno opravdana.

- Od Drugog svetskog rata do danas mnogo toga se prikrivalo.  Logor Jasenovac otvoren je 1941. godine. O tome se vrlo malo pisalo i znalo. Ni naučne institucije se nisu bavile tom tematikom. To zlo nad Srbima i dan dana se sprovodi. Na početku Drugog svetskog rata bilo je 32% stanovništva, a danas ih ima svega 3% posto - rekao je Pršić.

Foto: Zoran Sinko

Milivojre Pršić

On je rekao da je ideja Hrvata bila da se što je moguće više sakriju razmere zla prema srpskom narodu.

- Preovladao je stav da se ne remeti parola bratstva i jedinstva i da se ne kvari jedna ideologija i da se ne kvar kult ličnosti Josipa Broza Tita. Današnji rezultati pokazuju kakav je tretman srpskog naroda u Hrvatskoj. Polupali su spomenike na pravoslavnim grobovima. Birali su one spomenike koji su bili ispisani ćirilicom. Potpuno je relativizovano vreme zla od 1941. do 1945. godine. Polovinom 1492. godine ubijeno je skoro 60.000 ljudi. Film "Dara iz Jasenovca" je bleda senka razmera zla i takav film je bio problem. Hrvati pokušavaju da postignu to da se izbriše iz sećanja postojanje genocida na teritoriji njihove zemlje i da je Hrvatska nastala na genocidu nad Srpskom narodu od 1941. do 1945. godine. Srbi su jednako vremena proveli na tom prostoru kao i Hrvati. Kompleks logora u Jasenovcu je bio središnje mesto gde se vršilo etničko čišćenje. 1943. iz Nemačke dolazi mašina koja se instalira na sredinu Save koja je služila za mlevenje kostiju. Na taj način nemate načina da pronađete tragove - rekao je Pršić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija