• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.12.2023

09:30

Rat Kine i SAD! NATO admiral razglasio: Vašington je spreman, ali Pekingu treba 10 godina?! Tako su i Rusiju potcenili, a onda...

Shutterstock

Vesti

Rat Kine i SAD! NATO admiral razglasio: Vašington je spreman, ali Pekingu treba 10 godina?! Tako su i Rusiju potcenili, a onda...

Podeli vest

Penzionisani admiral američke mornarice Džejms Stavridis kaže da Kina neće biti spremna za potencijalni rat sa SAD za oko 10 godina.

Stavridis je, u intervjuu u jednoj američkoj radio emisiji, govoreći o mogućem prelivanju tenzija u Južnom kineskom moru u novi svetski rat, rekao da SAD i njeni regionalni saveznici imaju desetogodišnji "grejs period" da se pripreme za mogućnost rata sa Kinom.

Odnosi SAD i Kine su narušeni i bukvalno su na ivici rata zbog vojnih aktivnosti američkih i regionalnih saveznika u osetljivim vodama Tajvanskog moreuza.

Kina polaže pravo na suverenitet nad moreuzom i većim delom ostatka Južnog kineskog mora, čemu se suprotstavljaju međunarodno pomorsko pravom i stavovi skoro svake druge zemlje na svetu.

- Iako Kina gradi ogromnu flotu, iako se ponaša agresivno, još uvek nisu spremni - rekao je Stavridis.

- Ako bismo završili u ratu sa Kinom, to ne bi bio samo rat SAD i Kina. Imamo saveznike koji su se zakleli da će doći i biti deo takve vojne kampanje - Japan, Južna Koreja, Filipini, Australija, Novi Zeland - rekao je Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu, čije delove inteervjua je preneo Njuzvik.

- To je mnogo vatrene moći - nastavio je on, pa dodao:

- Kina, po mojoj proceni, neće biti spremna da se suoči sa SAD na veoma zreo način za oko 10 godina. Dakle, mislim da ovde imamo malo grejs perioda, kada možemo da ojačamo našu vojsku kako bismo sačuvali odvraćanje i takođe pokušajte da iskoristimo diplomatiju I sva druga sredstva koja moramo da skinemo te tenzije iz odnosa.

I penzionisani kontraadmiral kineske mornarice Jang Ji takođe je sugerisao da Kina nije spremna za rat sa SAD. On je rekavši tokom događaja u Pekingu u subotu, da kineska vojska "mora da bude spremna za različite scenarije" tako što će postati "moćna i jaka".

- Moć je veoma važna - rekao je on i dodao:

- Kada ste moćni i jaki, SAD se neće usuditi da vas naljute, a vi možete bolje da zaštitite svoje nacionalne interese.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija