• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.12.2023

18:22

Kina nas je uništila! CIA otkrila: Peking zna svaki naš korak!

AP/ Carolyn Kaster

Vesti

Kina nas je uništila! CIA otkrila: Peking zna svaki naš korak!

Podeli vest

U informacijama o tajnim operacijama CIA u Kini, koje je nedavno objavio "Volstrit džornal", priznaje se da će špijunsku mrežu koju su kineske kontraobaveštajne službe uništile pre desetak godina, biti jako teško ponovo izgraditi, piše kineski list "Global tajms".

CIA je potvrdila da pokušava da ponovo izgradi mrežu u Kini. Direktor CIA Vilijam Berns otkrio je da su se budžetska sredstva namenjena operacijama u Kini u poslednje tri godine više nego udvostručile.

Opšte je poznato da se SAD već dugo bave masovnim, neselektivnim nadzorom i špijunažom širom sveta, čime su stekle titulu "imperije nadzora". Takve radnje su tajne i protivne međunarodnom pravu i osnovnim normama međunarodnih odnosa.

Međutim, kada Amerikanci govore o svojim obaveštajnim aktivnostima, ne primećuje se osećanje stida ili krivice. Zapravo, postoji ubeđenje da su akcije SAD uvek "pravedne". To je prava manifestacija neobuzdane drskosti, najružnija strana doktrine o američkoj izuzetnosti.

Ovaj zbunjujući članak pomaže nam da razumemo zašto američke političke elite često zapadaju u paranoidne zablude, verujući da Kina neprestano nadgleda vojne baze SAD, prisluškuje osetljive informacije ili krade važne dokumente.

Članak VSJ je mnogo toga razotkrio. To predstavlja javno priznanje CIA da se bavi antikineskim aktivnostima. Jedan od ciljeva CIA je, svakako, da se dobije više budžetskih sredstava. Ali, to takođe predstavlja samooptuživanje.

Nesigurnost CIA i efikasnost kineske kontrašpijunaže

Kada SAD otkrivaju navodne "kineske špijune", one ne uspevaju da za to pruže  dokaze. Umesto toga, oni zahtevaju da Kina dokaže svoju nevinost. Ovaj obrazac otkriva da su SAD potpuno svesne da su njihovi postpupci nelegitimni i pogrešni, ali ipak nastavljaju da galame. SAD su uvek veoma samopouzdane zato što su uvek "u pravu". Međutim, njihov pojam pravednosti suštinski se razlikuje od univerzalno prihvaćene definicije.

Takođe, to dokazuje da je kineski kontrašpijunski rad veoma efikasan. Američka špijunska mreža u Kini je demontirana i nije mogla da se obnovi čitavu deceniju, što je veliki uspeh u svetu špijunaže. CIA pati od nesigurnosti. Osećanje straha potiče od njenih vlastitih postupaka.

Kada je Kina revidirala svoj zakon o kontrašpijunaži, suočila se sa kritikama javnog mnjenja na Zapadu. Izgleda da se iza ovih optužbi skrivala namera da se izvrši pritisak na Kinu, koja je trebalo da omogući američkim špijunima da slobodno deluju unutar kineskih granica.

Naravno, Kina nije upala u tu zamku. Kina je bila u stanju da se odbrani od špijunaže u prošlosti, a moći će da to uradi i u budućnosti.

Sve to pokazuje da kontrašpijunaža u Kini mora da i dalje jača. CIA je nagovestila da je obnova američke špijunske mreže u Kini njen glavni fokus. Godine 2021. pojavili su se izveštaji da je CIA osnovala centar za misije u Kini, što je jedini takav centar u ovoj agenciji. To čini čitavu situaciju složenijom i ozbiljnijom.

Važno je da naglasimo da borba protiv špijunaže nije u suprotnosti sa otvorenošću Kine prema spoljnom svetu, a normalne trgovinske razmene time neće biti time pogođene. Povećanje budnosti kontrašpijunaže ne znači da treba sumnjati u svakog stranca.

Nakon što je otkriven ilegalni nadzor SAD nad njenim saveznicima, poput Južne Koreje, Japana i Nemačke, ove zemlje su odlučile da u tišini progutaju poniženje, primećuje "Global tajms". Ali Kina to neće uraditi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija