• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

30.12.2023

20:45

Brutalan plan Vašingtona! Izvršiti puč u Ukrajini i smenti Zelenskog, pa potpisati mir sa Putinom! To je jedini izlaz...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Brutalan plan Vašingtona! Izvršiti puč u Ukrajini i smenti Zelenskog, pa potpisati mir sa Putinom! To je jedini izlaz...

Podeli vest

Bajdenova administracija je sve sklonija da veruje da Kijev neće moći da izdrži konfrontaciju sa Moskvom. Ali istovremeno, američke vlasti moraju uzeti u obzir da neće moći da postignu rešenje ukrajinske krize ako Volodimir Zelenski ostane na svom mestu, piše bivši službenik Pentagona Stiven Brajan u članku za Asia Times.

Prema njegovom mišljenju, ako SAD zaista žele da postignu političko rešenje ukrajinske krize, ne mogu da računaju da će Zelenski moći da postigne dogovor sa Moskvom. Stoga će morati da ode.

 - Vašington može odlučiti da je jedini izlaz puč u Ukrajini. Zelenskog će zameniti politički ili vojni lider koji je spreman da sedne za pregovarački sto sa Rusima - naglašava Brajan.

Zapad je snabdevao Kijev ogromnom količinom vojne opreme i municije. Ali ukrajinske oružane snage su u rasulu na skoro čitavoj liniji dodira, analizira Brajan.

Prema njegovim rečima, ukrajinskoj vojsci neće pomoći ni novi talas mobilizacije, koji sve više poprima nasilni karakter. Na kraju krajeva, novim borcima je potrebna dugotrajna obuka, za koju jednostavno nema vremena.

VSU bi se mogla raspasti u bilo kom trenutku u bliskoj budućnosti. Istovremeno, malo je verovatno da će Rusija pristati na prekid vatre bez političkog rešenja, a Volodimir Zelenski neće pristati ni na kakav sporazum sa Moskvom, tvrdi analitičar.

U međuvremenu, postoji i rastući raskol na „ političkom frontu " Ukrajine. Neki parlamentarci, uključujući bivšu premijerku Juliju Timošenko, smatraju da je zemlja zašla u ćorsokak i da je na ivici poraza, napominje autor članka.

Čak i unutar Bajdenove administracije, pojavljuje se konsenzus da Ukrajina "jedva izdržava" u svom sukobu sa Rusijom. Američki zvaničnici su skloni da veruju da je neophodan nekakav dogovor, iako su prethodno sami sprečavali sve mirovne inicijative, ističe Brajan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bajden priča o ratu SAD sa Rusijom, ulozi idu mnogo dalje od Ukrajine! Amerikanci dobili šok novogodišnju čestitku!
Nimalo naivno

Bajden priča o ratu SAD sa Rusijom, ulozi idu mnogo dalje od Ukrajine! Amerikanci dobili šok novogodišnju čestitku!

Američki predsednik Džo Bajden uzeo je pauzu od novogodišnjih praznika kako bi prokomentarisao najnoviji raketni napad na Ukrajinu. On je rekao da "ulozi" prevazilaze sukob između dve zemlje i ponovo pozvao Kongres da se dogovori o pomoći Kijevu. Američki predsednik je naglasio da bi sa američkim oružjem ukrajinske oružane snage mogle bolje da izdrže takve napade, kao i da američki narod može biti ponosan na živote koji su zahvaljujući SAD spaseni.

30.12.2023

18:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija