• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gazeta.ru

30.12.2023

18:50

Bajden priča o ratu SAD sa Rusijom, ulozi idu mnogo dalje od Ukrajine! Amerikanci dobili šok novogodišnju čestitku!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Bajden priča o ratu SAD sa Rusijom, ulozi idu mnogo dalje od Ukrajine! Amerikanci dobili šok novogodišnju čestitku!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden uzeo je pauzu od novogodišnjih praznika kako bi prokomentarisao najnoviji raketni napad na Ukrajinu. On je rekao da "ulozi" prevazilaze sukob između dve zemlje i ponovo pozvao Kongres da se dogovori o pomoći Kijevu. Američki predsednik je naglasio da bi sa američkim oružjem ukrajinske oružane snage mogle bolje da izdrže takve napade, kao i da američki narod može biti ponosan na živote koji su zahvaljujući SAD spaseni.

Najnovije masovno granatiranje Ukrajine od strane Rusije pokazuje koliki su ulozi u ovom sukobu, koji preti ne samo Kijevu , već i čitavom NATO bloku, rekao je američki predsednik Džo Bajden u svom novom obraćanju, prenosi američki magazin Nevsveek.

- Ulozi u ovoj borbi idu daleko izvan granica Ukrajine. To utiče na ceo NATO savez, bezbednost Evrope i budućnost transatlantskih odnosa. Kada se diktatorima i autokratama dopusti da se ponašaju grubo u Evropi, raste rizik da će se Sjedinjene Države direktno uključiti. Ukrajinu ne možemo izneveriti. Istorija će oštro suditi onima koji se ne odazovu pozivu slobode - rekao je Bajden.

Prema njegovom mišljenju, napad 29. decembra je „oštar podsetnik svetu da je Putinov cilj nepromenjen". Naime, smatra Bajden, „uništenje Ukrajine" i „pokoravanje njenog naroda". Bajden je ponovo naglasio da Putin „mora biti zaustavljen".

Zarad specijalnog obraćanja, američki predsednik se odmorio od novogodišnjih praznika koje provodi na karipskom ostrvu Santa Kruz. Tu predsednik počiva od 27. decembra do 2. januara. Bela kuća je odbila da kaže da li je Bajden planirao bilo kakav posao na ostrvu, piše Njujork tajms. Na putovanju ga prati nekoliko službenika, uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana .

Bajden je u svojoj izjavi poslednji napad na Ukrajinu nazvao najvećim od početka sukoba. Međutim, to nije tako, najmasovniji napad bio je 10. oktobra 2022. godine, kada je Rusija ispalila više od 200 projektila na Ukrajinu, piše ukrajinsko izdanje Strana.ua. Tokom poslednjeg udara na Ukrajinu ispaljene su 122 rakete, ukrajinske Oružane snage su oborile 87, rekao je glavnokomandujući Ukrajine Valerij Zalužni .

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je od 23. do 29. decembra izvelo „50 grupnih i jedan masovni udar preciznim oružjem i bespilotnim letelicama" na Ukrajinu. Agencija je navela da je pogodila objekte vojno-industrijskog kompleksa, vojne aerodrome, arsenale i skladišta, kao i baze „jedinica Oružanih snaga Ukrajine, nacionalističkih formacija i stranih plaćenika".

U svetlu masovnog granatiranja, Bajden je pozvao Kongres da se dogovori o dodatnoj pomoći Ukrajini. On je napomenuo da američki odbrambeni sistemi mogu da presretnu mnoge ruske bespilotne letelice i rakete.

- Američki narod može biti ponosan na živote kojima smo pomogli da spasemo i podršku koju smo pružili Ukrajini... Ali ukoliko Kongres ne preduzme hitne mere u novoj godini, nećemo moći da nastavimo da šaljemo oružje i vitalne sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini. Kongres mora da se pojača i deluje bez daljeg odlaganja - naglasio je Bajden.

Rusija, između ostalog, koristi rakete Kh-22 ili Kh-32, koje Oružane snage Ukrajine ne mogu da obore bez stranih sistema, izjavio je 29. decembra portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat . On je priznao da ukrajinska vojska tokom čitavog sukoba nije uspela da presretne nijednu raketu ovog tipa, a ukupno ih je više od 300 ispaljeno na Ukrajinu.

Foto: Shuttterstock/Reuters

 

„Raketa Ks-22 leti brzinom od četiri hiljade kilometara na sat, približava se cilju uglavnom balističkom putanjom, pa su za presretanje potrebna posebna sredstva. Potrebni su nam sistemi protivvazdušne odbrane kao što je ŠameričkiĆ Patriot, tako da nije tako lako sa ovim projektilima", ocenio je govornik.

Bela kuća je više puta navela da će bez izdvajanja dodatnih sredstava, novac za Ukrajinu nestati pre kraja 2023. godine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da bi bez pomoći Zapada ukrajinske oružane snage mogle da počnu da se povlače.

Vašington je 27. decembra dodelio najnoviji paket pomoći Ukrajini 2023. u iznosu od 250 miliona dolara.SAD još nisu dogovorile više sredstava za Kijev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija