• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RIA

31.12.2023

09:28

"Situacija je na ivici!" Zelenski dobio alarmantne vesti sa fronta!

Shutterstock/Reuters

Vesti

"Situacija je na ivici!" Zelenski dobio alarmantne vesti sa fronta!

Podeli vest

Situacija Oružanih snaga Ukrajine na frontu je sada kritična, ovo je najteži period za Kijev u poslednje dve godine, rekao je bivši šef ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Jurij Lucenko na Jutjub kanalu "Direktno".

- Situacija na frontu je sada najteža od početka rata - rekao je on.

Bivši ministar je kritikovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegov tim koji u tako teškim uslovima razmišlja samo o svom rejtingu.

- Šef države ne želi da narod sav svoj gnev obruši na njega zbog nepopularnog zakona o mobilizaciji koji je sam razvio. Međutim, on je dužan da preuzme odgovornost za ovaj predlog zakona - smatra Lucenko.

Po njegovom mišljenju, vlasti moraju da priznaju i da je ukrajinska vojska izgubila ogroman broj vojnika, pa su frontu potrebni ljudi.

- Sada putujemo kroz naseljena područja. Vidimo kako su groblja porasla - rekao je bivši zvaničnik Kijeva.

Ukrajinska vlada je u ponedeljak predala Radi predlog zakona o mobilizaciji. Njime se, posebno, predlaže da se ukine služenje vojnog roka, odlaganje mobilizacije za invalide treće grupe, da se obveznici vojnog roka obavežu da se upišu u elektronsku evidenciju vojnih obveznika, podvrgnu lekarskom pregledu i dođu na vojnu evidenciju u vreme i na mestu navedenom u pozivu.

Dokumentom se takođe obavezuje sva lica na odsluženje vojnog roka da stignu u vojnu kancelariju u roku od 60 dana od dana objavljivanja mobilizacije ili u roku od 20 dana od dana njenog nastavka, bez obzira na prijem poziva. Donja starosna granica za mobilizaciju, prema predlogu zakona, smanjena je sa 27 na 25 godina. Za nepojavljivanje u vojnom komesarijatu predviđena su ograničenja prava, uključujući blokadu bankovnih kartica i računa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija