• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

31.12.2023

12:43

Ovo nikako ne sluti na dobro! Svet jasno shvatio poruku SAD: A da li je i Putin?

Shutterstock

Vesti

Ovo nikako ne sluti na dobro! Svet jasno shvatio poruku SAD: A da li je i Putin?

Podeli vest

Bajden je u saopštenju osudio najnoviji rusku raketni baraž na Ukrajinu, tvrdeći da Moskva želi da „zbriše“ svog suseda i „potčini njegov narod“

Konflikt u Ukrajini predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost NATO-a, rekao je predsednik SAD Džozef Bajden, ponovo upozoravajući da bi Vašington navodno mogao biti „uvučen“ u sukob.

Bajden je u saopštenju osudio najnoviji rusku raketni baraž na Ukrajinu, tvrdeći da Moskva želi da „zbriše“ svog suseda i „potčini njegov narod“.

Ministarstvo odbrane Rusije je prethodno saopštilo da su njegove snage poslednjih dana izvele 50 „grupnih“ udara i jedan „masovni“ baraž, uspešno pogađajući vojnu infrastrukturu i položaje kijevskih snaga.

Komentarišući ovaj događaj, Bajden je rekao da se „ulozi u ovoj borbi protežu daleko izvan Ukrajine“ i da navodno utiču na bezbednost NATO-a i Evrope, ustvrdivši da „raste rizik da će Sjedinjene Države direktno biti uvučene“ u sukob.

Ponavljajući da SAD „ne smeju da iznevere Ukrajinu“, on je pozvao Kongres da odobri njegov zahtev za dopunske finansije, koji uključuje i više od 60 milijardi dolara za naoružavanje Kijeva.

Republikanci već nekoliko nedelja oklevaju da odobre zahtev Bajdenove administracije, zahtevajući da predsednik SAD učini više po pitanju jačanja bezbednosti na južnoj američkoj granici.

U međuvremenu, Bela kuća je više puta upozoravala da će bez spornog paketa finansija uskoro ponestati odobrenih sredstava za Ukrajinu.

Podsetimo, predsednik SAD je prethodno prizivao utvaru rata s Rusijom ne bi li ubedio kongresmene da odobre njegov zahtev za dodatna sredstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije ovog meseca da su Bajdenove tvrdnje da bi Moskva mogla da napadne NATO „potpuna besmislica“. On je napomenuo da i njegov američki kolega to zna, ali da mora da se drži ovog narativa kako bi opravdao svoju „pogrešnu“ politiku prema Rusiji.

Povrh toga, ruski zvaničnici su decenijama iskazivali zabrinutost zbog sve veće ekspanzije Alijanse na istoku, a Putin je naveo planove Ukrajine da se pridruži NATO-u kao jedan od ključnih razloga za vojnu intervenciju u toj zemlji.

Moskva je takođe više puta nazivala zapadne zemlje „direktnim učesnicima“ u sukobu zbog kontinuiranog naoružavanja Kijeva.

Komentarišući najnovije Bajdenove izjave, ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da američka reakcija na raketni baraž „pokazuje efikasnost Specijalne vojne operacije“.

On je takođe opisao predsednikovu izjavu kao priznanje da Vašington i njegovi saveznici „vode hibridni rat protiv Rusije“ u besplodnoj nameri da je poraze na bojnom polju i osakate njenu ekonomiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija