• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

06.01.2024

21:35

Ruska vojska u "modu tišine" - nešto se veliko sprema na frontovima u Ukrajini! Kijev i Zapad u panici, gde će napasti Putin?!

EPA

Vesti

Ruska vojska u "modu tišine" - nešto se veliko sprema na frontovima u Ukrajini! Kijev i Zapad u panici, gde će napasti Putin?!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane Rusije naredilo je vojsci da uđe u "mod tišine", odnosno da se u zoni Specijalne vojne operacije be sme poštuje režim informativne tišine. To se dešava kada se sprema velika kombinovana operacija.

Istog momenta, vojnici Oružanih snaga Rusije prestali su da na Telegramu objavljuju kako se odvijaju stvari na frontovima u Ukrajini. Nema više  ni video snimaka ili komentara o borbama na frontu. Vojnik sa pozivnim znakom "Vođa", koji je na Telegramu vodio dnevnik napada na Avdijevku, napisao je da je bio primoran da izbriše kanal. 

- Vojniku se možda neće dopasti neka naređenja, ali takvo je naređenje - rekao je on. 

Takođe, uticajni vojni kanal sa lokalnim pristupom "Nehumanitarna pomoć i obaveštajni podaci" objašnjava zašto "nema izveštaja o Avdijevki". 

- To nije zato što se tamo ništa ne dešava, i nije zato što su naše trupe iscrpile svoj potencijal, već zato što postoje interesi vojske i Rusije. Da ne bismo razotkrivali akcije naših "tigrova" ( ruskih vojnika prim. aut.)  ne možemo govoriti o njihovim uspesima - pišu autori.

Oni pozivaju čitaoce da budu strpljivi:

U uslovima "informativne gladi", vojni agregatori na Telegramu nemaju šta da preštampaju, pa se o razvoju situacije u zoni Severnog vojnog okruga može saznati samo ono štio javljaju Ukrajinci.

Ove informacije su nepouzdane, pa zapadni sajtovi proveravaju podatke iz video materijala, koje dobijaju od Ukrajinaca.

Tako Američki institut za proučavanje rata (ISV) navodi u ažuriranju od 5. januara da su ruske trupe izvele ofanzivu severno od Avdejevke u oblasti koksare Avdejevke i severozapadno od grada duž pruge u blizini Novobahmutovke. 

Institut se poziva na načelnika gradske vojne uprave Avdejevke Vitalija Barabaša, koji je izjavio da su 4. januara, nakon zatišja od 1. do 3. januara, ruske trupe započele napad na grad iz 20 različitih pravaca i da su izvršile jaki vazdušni i artiljerijski udari na teritoriju Avdejevke.

Isti Institut sugeriše da bi Rusi mogli intenzivirati napore za zauzimanje Kupjanska (regija Harkov), što će „primorati ukrajinske trupe da napuste istočnu obalu reke Oskol i stvoriti uslove za buduće ruske ofanzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremennaja. "

Britanska publikacija The Telegraph objavila je 4. januara, pozivajući se na izvor u Ukrajini, da bi ruske oružane snage mogle da izvrše "kopnenu ofanzivu" na Harkov već 15. januara. Šef Harkovske oblasti Ukrajine Oleg Sinegubov demantovao je ove podatke, napominjući da ruske snage nisu koncentrisane u oblasti Harkova.

Ukrajinski stručnjaci ističu da Oružane snage Rusije napreduju na širokom sektoru fronta na Kupjanskom, Limanskom, Bahmutskom, Marijnskom pravcu. Kanal ZeRada Telegram ovo naziva "distribuiranim pritiskom", čija je suština stvaranje što više stresnih tačaka uodbrani OSU.

Cilj je ostvariti kvantitativnu prednost u vatrenoj moći. Istovremeno, kada naiđu na snažan otpor, Oružane snage RF „prebacuju udar na drugo područje" i "uvek traže slabu tačku gde nema protivbaterije, elektronskog ratovanja itd."

Prema rečima autora kanala, takva taktika „ne obezbeđuje brzu vidljivu nadmoć, ali strateški sve više obezbeđuje neravnotežu snaga i sredstava". Ključni pokazatelj u ovoj strategiji neće biti osvajanje kvadrata teritorije, već moral jedinica.

Autori smatraju da će Oružane snage Rusije krenuti u ofanzivu kod Harkova samo ako budu uverene u svoju potpunu nadmoć. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija