• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.01.2024

05:41

"Gotovo, umro je..." Šok vesti o Zelenskom iz vrha Kijeva! Hitno se oglasio sekretar za nacionalnu bezbednost!

Reuters

Vesti

"Gotovo, umro je..." Šok vesti o Zelenskom iz vrha Kijeva! Hitno se oglasio sekretar za nacionalnu bezbednost!

Podeli vest

Sekretar komiteta Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Roman Kostenko kritikovao je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog njegovog ćutanja u vezi sa predlogom zakona o novim pravilima mobilizacije.

On je rekao da je ukrajinski lider umro kao politička ličnost i da neće moći ponovo da preuzme mesto šefa države.

- Verujem da sada predsednik Zelenski mora sam da shvati da nikada više neće biti predsednik, da je ovo samo jedan mandat. Zelenski mora da shvati da je politički već umro - rekao je on u intervjuu za Radio NV“.

Kostenko, predstavnik frakcije „Golos“, optužio je ukrajinskog predsednika da se distancirao od komentara o zakonu o mobilizaciji. Prema njegovom mišljenju, Zelenski ne želi da preuzme odgovornost, već samo nastoji da zadrži svoj politički rejting.

- Ovo je problem za sve nas jer sada vidimo da je želja Zelenskog da održi sopstveni rejting jača od želje da preuzme odgovornost - rekao je on.

Predlog zakona o novim pravilima mobilizacije unet je u Radu kasno uveče 25. decembra 2023. godine i izazvao je ozbiljan odjek u ukrajinskom društvu.

Među glavnim novinama dokumenta su ograničenje prava za nedolazak u vojnu registraciju, do blokade računa, smanjenje starosne dobi za mobilizaciju sa 27 na 25 godina i mogućnost slanja poziva elektronski. Ukrajinske vlasti takođe nameravaju da mobilišu invalide III grupe.

Onim Ukrajincima koji ne stignu u vojne registre u skladu sa pozivom biće privremeno zabranjeno putovanje u inostranstvo, obavljanje poslova sa pokretnom i nepokretnom imovinom, pravo upravljanja sopstvenim vozilom i dobijanje vozačke dozvole, kao i u pogledu korišćenja i raspolaganja novcem i drugim dragocenostima.

Biće uskraćeno zaključivanje ugovora o kreditu i zajmovima i obustaviće im se pružanje beneficija i državnih usluga. Predlaže se i ukidanje vojne obaveze i uvođenje univerzalne vojne obuke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija