• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

09.01.2024

12:58

Norveška će uraditi nešto što niko nije! Spuštaju se u duboko more, o razlozima priča ceo svet!

EPA

Vesti

Norveška će uraditi nešto što niko nije! Spuštaju se u duboko more, o razlozima priča ceo svet!

Podeli vest

Norveška je na putu da postane prva zemlja na svetu koja će početi da sprovodi kontroverznu praksu komercijalnog iskopavanja u dubokom moru, što bi, upozoravaju stručnjaci, moglo da ugrozi morski život.

Plan, o kojem će se danas glasati u parlamentu, predviđa da se ubrza "lov na plemenite metale" za kojima postoji velika potražnja zbog zelenih tehnologija. Naučnici za zaštitu životne sredine upozorili su da bi to moglo da ima razorne posledice po morski život.

Poslanici će u norveškom parlamentu glasati o planu koji se odnosi na norveške vode, ali bi ove godine mogao da bude postignut i sporazum o rudarstvu u međunarodnim vodama, prenosi Bi-Bi-Si. 
Očekuje se da će glasanje u norveškom parlamentu proći bez problema, pošto je krajem 2023. godine obezbeđena podrška više stranaka. 

Norveška vlada saopštila je da je oprezna kada je reč o ovom pitanju i da će početi da izdaje dozvole tek kada budu sprovedene dalje studije o životnoj sredini. 

U dubokom moru nalaze se stene veličine krompira zvane nodule i kore koje sadrže minerale kao što su litijum, skandijum i kobalt, a koji su od ključne važnosti za čiste tehnolohgije, uključujući izradu baterija.

Važni minerali

Predlog Norveške predviđa otvaranje 280.000 kvadratnih kilometara vode za kompanije koje se prijave za iskopavanje ovih izvora, što je područje veće od Velike Britanije.

Ovi minerali su dostupni na kopnu, ali su koncentrisani u samo nekoliko zemalja, zbog čega je snadbevanje otežano. 

U Kongu se tako nalaze neke od najvećih rezervi kobalta, ali u određenim delovima te zemlje traju sukobi.

Norveška je zbog ovog predloga došla u sukob sa EU i Velikom Britanijom, koje su pozvale na privremenu zabranu te prakse zbog zabrinutosti za životnu sredinu. 

Prema navodima Međunarodne unije za zaštitu prirode, tehnike sakupljanja minerala sa morskog dna mogle bi da izazovu značajnu štetu zbog buke i svetlosti, kao i da ugroze stanište organizama koji se oslanjaju na nodule.

U novembru je 120 poslanika EU napisalo otvoreno pismo u kojem je pozvalo norveški parlament da odbaci ovaj projekat zbog rizika koje takve aktivnosti predstavljaju po morski biodiverzitet i ubrzanje klimatskih promena.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija