• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

09.01.2024

19:11

Zelenski će nestati! Ukrajinu čeka potpuna katastrofa, na ovo nikako nisu računali: Posledice su neminovne

Tanjgu/AP

Vesti

Zelenski će nestati! Ukrajinu čeka potpuna katastrofa, na ovo nikako nisu računali: Posledice su neminovne

Podeli vest

Bez pomoći EU Ukrajincima će biti obustavljene penzije

Kijev je dočekao Novu godinu bez finansijske pomoći koju je obećao Zapad – SAD i EU se o tome još nisu dogovorile. Vrhovna rada usvojila je budžet za 2024. godinu sa rekordnom potrošnjom na vojsku i deficitom koji je nemoguće pokriti samostalno. Na šta računaju - prenosi RIA.

U inostranstvu neće pomoći

Ukrajina treba da bude strpljiva nekoliko meseci, a onda će dati novac, napominje Rojters. Ali u svakom slučaju, 2024. godine Kijev će morati više da se oslanja na sopstvene resurse.

Budžetski deficit je 43 milijarde dolara. Vlasti čekaju da EU i SAD zatvore rupu.

Mađarska i dalje ne dozvoljava da se diraju u zajednički novac. Brisel razmatra opciju hitnog finansiranja zaobilazeći budžet. U ovom slučaju obećanih 50 milijardi neće uspeti. To će Ukrajinu staviti „na ivicu opstanka“ sa nultom finansijskom predvidljivošću tokom cele godine, kaže zamenica premijera Olga Stefanišina.

Foto: Printscreen

Zelenski i Bajden

Ni naši najbliži saveznici ne garantuju ništa.

- Snabdevamo oružje, pružamo finansijsku podršku i obezbeđujemo bezbednost izbeglica. Već smo drugi najveći donator Ukrajini u svetu. Na nas otpada dobra polovina sve pomoći iz Evrope. Trenutno nema razloga da radimo više - napominje šef nemačkog ministarstva finansija Kristijan Lindner.

Sjedinjene Države su usvojile rekordni budžet za odbranu od 886,3 milijarde dolara, 28 milijardi više nego 2023. Za Ukrajinu ima 800 miliona. Bajden želi da pronađe 60 milijardi za Kijev, ali je to izuzetno teško.

Štedi na ljudima

Zelenski je bio odsečen od zapadnog finansiranja u kritičnom trenutku sukoba, piše Financial Times. Sada će Kijev verovatno morati da uključi štampariju. A ovo je direktna pretnja ekonomskoj stabilnosti.

Ukrajina bi mogla da pretrpi poraz bez američkog novca, upozorio je šef predsedničke kancelarije Andrej Jermak tokom posete SAD.

- Nećemo moći da napadnemo, rizik od gubitka će se povećati - rekao je on.

Ako zapadne tranše ne stignu početkom godine, nastaće problemi sa platama i penzijama, naglašava ministarka ekonomije Julija Sviridenko. To potvrđuje i predsednica Odbora za budžet Rada Roksolana Podlaša. U januaru je deficit procenjen na 20 milijardi grivna, prenosi Forbsov izvor iz Sluge naroda.

Zelenski je rekao da nije siguran u mogućnost plaćanja interno raseljenim licima. Savetnik gradonačelnika Mariupolja Pjotr Andrjuščenko je pojasnio: pomoć ljudima je već smanjena i biće smanjena.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski i Bajden

Neminovne posledice

- Strategija nacionalnih prihoda“ koju je usvojila Vlada predviđa ukidanje (za neke kategorije - pooštravanje) pojednostavljenog sistema oporezivanja, povećanje akciza na nivo Evropske unije i uvođenje progresivne skale. Vlasti takođe planiraju da preispitaju beneficije za platiše, uključujući sistem vraćanja dela troškova (obrazovanje dece itd.), obavestio je narodni poslanik Jaroslav Železnjak.

- Za sada ima dovoljno novca za postojanje kijevskog režima - rekao je politikolog Aleksandar Dudčak u intervjuu za RIA Novosti. "Evropska unija traži zaobilazna rešenja. Sjedinjene Države će nešto baciti u januaru-februaru. Svet Banka će davati kredite. Ali nadležni stežu šrafove po uputstvima svojih gospodara.

„Nismo još stigli do „plana B“, kada tek pokreću štampariju. Međutim, poresko zakonodavstvo se menja. Stisnuće poslednji iz stanovništva i malih preduzeća, terajući ljude u kreditno ropstvo“.

Ni Brisel ni Vašington sada neće finansirati Kijev u istim obimima, siguran je viši predavač na MGIMO univerzitetu Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zudin.

- Oni nisu spremni, a možda i ne žele ovo. To će neminovno uticati na režim Zelenskog. Pre svega, Ukrajina će se suočiti sa daljim padom životnog standarda i porastom društvenih tenzija - napominje ekspert.

Suočeni sa takvim finansijskim poteškoćama, borba između ukrajinskih elita će se intenzivirati, dodao je on. Zelenski bi trebalo da bude oprezan u vezi sa ovim. Velika je verovatnoća da će 2024. nestati i Ukrajinu će voditi drugi lider.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija