• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2024

11:26

Šta je ovo?! Zbog Rusije gore nacionalne linije za pomoć, u toku neviđen haos na severu Evrope!

AP, shutterstock

Vesti

Šta je ovo?! Zbog Rusije gore nacionalne linije za pomoć, u toku neviđen haos na severu Evrope!

Podeli vest

Upozorenje dvojice visokih švedskih zvaničnika iz sektora odbrane upućeno sunarodnicima da se pripreme za rat izazvalo je zabrinutost i optužbe da se bespotrebno diže panika, navodi BBC.

Podseća se da je Karl-Oskar Bolin, ministar civilne odbrane rekao na konferenciji o odbranu u nedelju da bi "moglo da dođe do rata u Švedskoj".

Tu njegovu poruku potom podržao i general Mikael Biden, glavni komandant švedske vojske, koji je rekao da bi se svi Šveđani trebali da se mentalno pripreme na tu mogućnost.

Britanski medijski servis navodi da su, međutim, opoziocini političari usprotivili tonu ovih upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Anderson rekla je za švedsku televiziju da, iako je bezbednosna situacija ozbiljna, "nije baš kao da je rat pred vratima".

Organizacija za dečja prava Bris saopštila je da njihova nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata. Ali ove nedelje zabeležen je porast zabrinutih poziva mladih koji su videli vesti ili objave na TikToku u kojima se govori o tome.

Foto: Pixabay/marsjo

 

- Ovo je bilo dobro pripremljeno, nisu se samo izlanuli. Trebalo je da pruže informacije namenjene deci kada izlaze s ovakvim informacijama za odrasle - kazala je za BBC Maja Dal, portparolka Brisa.

Uprkos oštrim porukama, izjave ministra civilne odbrane i vojnog komandanta smatraju se pozivom na uzbunu. Nakon više od dva veka mira Švedska je na nekoliko koraka od ulaska u NATO. Čeka zeleno svetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske. Vojni komandant Biden je rekao da njegove izjave nisu ništa novo.

On je pre mesec dana posetio ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna od zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote.

- Ne želim da zabrinem ljude, već da nateram više ljudi da razmišlja o situaciji u kojoj se nalaze i sopstvenim odgovornostima - rekao je general Biden švedskom listu Aftonbladet.

Finska je već ušla u NATO, a ruski zvaničnici prete da će ona biti "prva koja će stradati" ako napetosti s NATO eskaliraju.

Švedski ministar civilne obrane rekao je da njegov cilj nije da se među ljudima širi panika, već da steknu svest o tome što se zapravo događa. On je pozvao lokalne vlasti, organizacije za hitne slučajeve i pojedince da reaguju.

Foto: Google Earth

 

- Ako postoji jedna stvar koja me drži budnim noću, to je osećaj da se stvari odvijaju presporo - rekao je Bolin na konferenciji Društvo i odbrana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku tokom te konferencije da sarađuje s njegovom zemljom i drugima državama na proizvodnji oružja.

Premijer Ulf Kristerson je poručio je da će 2024. Švedska ispuniti NATO cilj da potroši dva odsto BDP na vojnu odbranu, udvostručivši tako potrošnju od 2020.

Stručnjak za odbranu Oskar Jonson rekao je da je ton upozorenja šefova odbrane "poput oluje" i da je 90 odsto onoga što je rečeno proizašlo iz frustracije jer se premalo čini za izgradnju civilne i vojne obrane.

- Vreme je ograničeno i cilj je bio pozvati na buđenje agencije, pojedince i odseke. Švedske oružane snage su neverovatno kompetentne, ali nisu dovoljno velike za slučaj rata. Najnoviji zakon o odbrani kaže da bi trebalo da uspostavimo tri i po brigade, dok je Ukrajina imala 25 kada je rat počeo - naveo je Jonson.

BBC navodi da je upozorenje generala Bidena došlo neposredno nakon upozorenja šefa poljskog Biroa za nacionalnu sigurnost (BBN) Jaceka Sjevjere da bi, kako bi izbegle rat s Rusijom, zemlje na istočnom krilu NATO trebalo da naprave trogodišnji plan kako bi bile spremne za sukob.

Sjevjera je rekao da je izveštaj nemačkog Saveta za spoljne odnose, u kojem se sugeriše da bi Nemačka i NATO trebalo da pripreme svoje oružane snage da budu u stanju da odbiju ruski napad u narednih šest godina, "previše optimističan".

Jonson, analitičar sa švedskog Univerziteta odbrane, rekao je da, iako je rat moguć, trebalo da se poklopi nekoliko faktora da do njega stvarno i dođe: ruski rat u Ukrajini treba bi da bude pri kraju da bi ruska vojska imala vremena da se obnovi i naoružati, a Evropa bi trebalo da izgubi američku vojnu podršku.

- Sve je to u okvirima mogućeg - zaključio je Jonson.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija