• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

11.01.2024

16:33

Rusi koriste svađu Zelenskog i Zalužnog i uništavaju Ukrajinu! Sitacija je alarmantna, SAD čine sve da ih izmire!

Mil.gov.ua/epa/ap

Vesti

Rusi koriste svađu Zelenskog i Zalužnog i uništavaju Ukrajinu! Sitacija je alarmantna, SAD čine sve da ih izmire!

Podeli vest

SAD su zabrinute zbog razdora između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i vrhovnog komandanta oružanih snaga zemlje Valerija Zalužnog. Njihova svađa ometa vojne napore Kijeva, izvestio je Blumberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Bajdenova administracija želi da Ukrajina "izoštri" svoj plan za borbu protiv Rusije 2024. godine, navodi agencija u članku u četvrtak.

Međutim, Vašington je zabrinut da razlike između Zelenskog i Zalužnog „usporavaju napore da se kristalizuje nova strategija", rekli su izvori.

Prema rečima jednog od sagovornika Blumberga, SAD moraju jasno razumeti planove Kijeva da odrede „kako najbolje mogu da usklade svoju podršku da pomognu Ukrajini da se odbrani u narednoj godini".

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan će verovatno pokrenuti to pitanje sa Zelenskim na marginama godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma (VEF) u Davosu. Ranije ove nedelje, predsednik VEF-a Borge Brende najavio je da će ukrajinski lider prisustvovati događaju visokog profila, koji bi trebalo da se održi između 15. i 19. januara.

Blumberg saopštava da su se „tenzije" između Zelenskog i Zalužnog pojavile u novembru kada je predsednik bio ljut što je general opisao situaciju na ratištu sa Rusijom kao zastoj u svom intervjuu za Ekonomist. Zalužni je kasnije povukao svoje komentare, ali „napregnutost je ostala uprkos zvaničnim tvrdnjama da je rukovodstvo jedinstveno", insistira se.

Oni su sada takođe "u sukobu" oko mobilizacije, koja je potrebna da bi se popunili redovi ukrajinske vojske "gde su gubici veliki", navodi agencija. U izveštaju se objašnjava da je Zelenski odlagao predlog zakona kojim bi se snizila starosna granica za regrutaciju za koju se zalaže Zalužni.

Prošlog meseca, novine Ukrainskaja pravda izvestile su da je Zelenski izdavao naređenja vojsci zaobilazeći glavnokomandujućeg, a da Zalužni ponekad samo od svojih podređenih saznaje šta rade oružane snage. Prema izvorima, njih dvoje su mesecima bili u zavadi, ali je neuspela kontraofanziva Kijeva pogoršala tenzije.

U decembru je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je sprečavanje kontraofanzive Ukrajine koju podržava NATO glavni cilj koji je ruska vojska postigla 2023.

Ruska vojska je poslednjih nedelja „konstantno zauzimala povoljnije pozicije i širila teritorije pod svojom kontrolom u svim pravcima" na liniji fronta, izjavio je ministar.

Šojgu je u utorak saopštio da su, prema procenama Moskve, gubici Kijeva prošle godine premašili 215.000 vojnika i 28.000 jedinica teškog naoružanja.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija