• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.01.2024

07:21

AMERIKA NAPALA HUTE: RAT NA ISTOKU PRETI DA ZAPALI SVET! Oglasio se Erdogan! Ključa u Jemenu: Osveta! (VIDEO)

Printskrin X

Vesti

AMERIKA NAPALA HUTE: RAT NA ISTOKU PRETI DA ZAPALI SVET! Oglasio se Erdogan! Ključa u Jemenu: Osveta! (VIDEO)

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici. Napad je usledio nakon što su obe zemlje upozorile da bi "moglo da dođe do posledica ako brodovi budu stalno gađani u Crvenom moru".

NAPADNUTA AMERIČKA VOJNA BAZA!

 

Erdogan osudio udare!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je osudio američke i britanske udare na Hute u Jemenu kao nesrazmernu upotrebu sile i optužio ove dve zemlje da pokušavaju da pretvore Crveno more u "more krvi".

Obraćajući se novinarima u Istanbulu posle molitve petkom, Erdogan je rekao da Ankara dobija informacije sa različitih strana da snage Huta sprovode "uspešnu odbranu" protiv SAD i Britanije.

SAD i Britanija izvele su tokom noći vazdušne i pomorske napade na položaje Huta na više lokacija u Jemenu.

Američki zvaničnici saopštili su da su američki i britanski udari na Jemen imali za cilj vojne kapacitete Huta i da su nastojali da izbegnu kolateralnu štetu.

 

 

Odmazda je počela! Napadnuta američka vojna baza!

 

Francusko-nemački nastup!

Francuska i Nemačka ponovo su danas osudile napade jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, naglašavajući da američko-britanski napad na vojne ciljeve te grupe u Jemenu treba da spreči dalje napade Huta.

Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Huti snose izuzetno veliku odgovornost za eskalaciju sukoba u regionu zbog svojih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je na platformi X da cilj Zapada ostaje deeskalacija tenzija i obnavljanje stabilnosti u Crvenom moru.

SAD i Velika Britanija pokrenuli su napade iz vazduha i sa mora na vojne mete Huta, kao odgovor na napade Huta na brodove koji plove Crvenim morem.

 

 

Rekli "ne" Americi! Evropska sila odbila da učestvuje u napadu na jemenske Hute!

 

Jemen, masovni protesti protiv SAD i Velike Britanije:

 

 

 

 

Huti: Poginulo 5 boraca, 6 ranjeno!

U napadima SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu poginulo je pet boraca pokreta Huti, a šest je ranjeno, saopštila je ta grupa. Portparol Huta ponovio je da napadi neće "proći bez kazne ili odmazde", prenosi Rojters.

On je rekao da su izvedeni napadi na 73 cilja u Jemenu. Glavni grad Sana, kao i gradovi Sada i Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je portparol Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Ponovio je da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodova u Crvenom i Arapskom moru, u znak podrške Palestincima u sukobu sa Izraelom.
 
 

Britanci objavili brutalan snimak iz Jemena! "Tajfun" prišao i nanišanio zgradu, usledio pakao! (VIDEO)

Centralna komanda SAD objavila snimak

 

 

Ko je sve pomogao

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Republike Koreje, Velike Britanije i SAD upravo su izdale zajedničko saopštenje.

Pominju "široki konsenzus" međunarodne zajednice protiv Huta i pominju prošlomesečnu rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se pobunjenici pozivaju da zaustave svoje napade na brodove u Crvenom moru.

"Multilateralni udari sprovedeni su u skladu sa inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoodbranu. Ovi precizni udari imali su za cilj da poremete i degradiraju sposobnosti koje Huti koriste da ugroze globalnu trgovinu i živote međunarodnih pomoraca na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu. Naš cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru", ističe se u saopštenju.

 

Pripreme i početak napada!

 

 

Iran i Hezbolah osudili napade

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na Jemen kao "očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenja međunarodnog prava".

U međuvremenu libanska teroristička organizacija Hezbolah takođe je osudila napade na Jeme

Sunak: Samoodbrana!

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.
"Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine", naveo je britanski premijer u saopštenju, prenosi BBC.
Dodao je da su zato preduzete ograničene, neophodne i srazmerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s napadima Huta, kako bi bile oslabljene  vojne sposobnosti Huta i zaštićena globalna plovidb. 
Sunak je optužio Hute za niz opasnih i destabilizujućih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, koji ugrožavaju britanske i druge međunarodne brodove i uzrokuju značajne poremećaje na važnoj trgovinskoj ruti i porast cena robe.
"To ne može proći", upozorio je Sunak.
On je pozvao Hute da prestanu sa napadima i preduzmu korake za deeskalaciju.

 

Oglasili se Huti, Amerikanci će tek sada pobesneti - ovo znači samo jedno!

 

Udari na više do 60 ciljeva, ispaljeno više od 100 projektila!

Američka vojska i njeni saveznici izveli su udare na više od 60 ciljeva na 16 lokacija koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu, potvrdilo je danas američko vazduhoplovstvo.

Među gađanim ciljevima su komanda i kontrolni centri, skladišta municije, lanserski sistemi, proizvodni pogoni i protivvazdušni radarski sistemi, navedeno je u saopštenju američkog vazduhoplovstva.

U udarima je korišćeno više od 100 precizno navođenih projektila, prenosi BBC. Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters.

 

 

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici.

Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica.

Za napade su korišćene rakete tipa "tomahavk" lansirane sa brodova i iz borbenih aviona.
Ciljevi Huta uključavali su logističke centre, sisteme PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.

 

 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta.

Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

Zvaničnik američke odbrane izjavio je da je Ostin pratio operaciju u Jemenu u realnom vremenu iz bolnice gde je operisan zbog raka prostate, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Taj zvaničnik je rekao da je Ostin bio "aktivno uključen" i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u 72 sata koji su prethodili operaciji.

Ostin je ove sedmice bio na meti kritike zbog toga što nije obavestio Belu kuću o svom prijemu u bolnicu, uključujući i boravak na intenzivnoj nezi.

 

Ko su Huti i zašto napadaju brodove u Crvenom moru? Deceniju ratuju protiv vlade, podržavaju Hamas, zaplenili izraelski brod!


 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hitno se povlači serija ovog leka! Ovo je razlog
Društvo

Hitno se povlači serija ovog leka! Ovo je razlog

Hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) obavestila je o povlačenju serije leka Rudakol 200 mg tvrde kapsule sa produženim oslobađanjem zbog osnova sumnje na nedostatak kvaliteta u vezi sa rezultatom koji je van granica specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti parametra oslobađanja aktivne supstance.

28.05.2024

16:40

Ministarstvo zdravlja: Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola
Društvo

Ministarstvo zdravlja: Program zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola

U okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“, koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine, danas će 100 najboljih diplomaca državnih medicinskih fakulteta (Priština, Niš, Kragujevac, Novi Sad, Beograd) dobiti posao u nekoj od zdravstvenih ustanova i priliku za stručno usavršavanje, kroz besplatnu specijalizaciju i doktorske studije.

28.05.2024

15:57

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija