• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

12.01.2024

23:31

Ništa od lovaca F-35? To znači rat Ukrajini! Počelo opkoljavanje Rusije

Shutterstock/Reuters

Vesti

Ništa od lovaca F-35? To znači rat Ukrajini! Počelo opkoljavanje Rusije

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 688. dan!

Počelo opkoljavanje

Ništa od isporuke lovaca F-35 Ukrajini?

Male su šanse da će Ukrajina ikada dobiti američke lovce pete generacije "F-35", jer Rusi imaju veoma jaku PVO, pa američke vlasti strahuju da će avion ili njegovi delovi pasti u ruke ruske vojske - navodi medij "Nacionalni interes".

SAD se jako plaše da će najnaprednije američke letelice pasti u ruke Rusije ili Kine, te je isporuka ovih lovaca Ukrajini isključena, bar u dogledno vreme.

Rusija ima veoma jaku protivvazdušnu odbranu, a čak i fragment oborenog "F-35" može da pruži mnogo informacija o "tajnim" tehnologijama koje se koriste u ovoj letelici.

"F-35 će neminovno biti oboren. Obaranjem tog aviona Rusija će dobiti priliku da proučava tehnologiju lovca, a svaka tehnička informacija biće pobeda Moskve", piše "Nacionalni interes".

Medvedev - Britanske trupe u Ukrajini bi značile objavu rata Rusiji

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da bi raspoređivanje bilo kog britanskog vojnog kontingenta u Ukrajini značilo objavu rata Rusiji.

Komentarišući posetu britanskog premijera Rišija Sunaka Kijevu, Medvedev je upitao kako bi zapadna javnost reagovala da se Sunakova delegacija nađe na udaru kasetne municije, podsećajući da se to dogodilo gradu Belgorodu na jugu Rusije.

Zaharova - Plenidba ruske imovine "piraterija 21. veka"

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je kao "pirateriju 21. veka" plan SAD da zaplene do 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine kako bi pomogle obnovu Ukrajine.

U saopštenju se navodi da će Moskva oštro uzvratiti ako se to dogodi.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je SAD da pokušavaju da stvore "pravno pokriće" kako bi ukrale rusku suverenu imovinu, što je potez na koji je Moskva više puta upozoravala da predstavlja kršenje međunarodnog prava i potkopava globalni finansijski sistem.

"Krađa državne, privatne i javne imovine postala je zaštitni znak Anglosaksonaca. Vašington i London to rade decenijama. Pre toga se zvalo piraterija, ali je onda legalizovano. Sada je to, po mom mišljenju, piraterija 21. veka", rekla je Zaharova novinarima.

London i Kijev potpisuju "istorijski" ugovor

London i Kijev potpisaće "istorijski" sporazum o saradnji u sferi bezbednosti, a Velika Britanija će takođe povećati vojno finansiranje Ukrajine, saopštio je Rojters, pozivajući se na kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka.

Sunak je već stigao u Kijev i poručio je da podrška Londona Kijevu neće oslabiti.

"Velika Britanija će pružiti Ukrajini vojnu pomoć u iznosu od 2,5 milijarde funti u 2024-2025. godini", objavila je televizija Skaj njuz. Reč je o narednoj finansijskoj godini koja počinje u aprilu. Kako je precizirano, to je 200 miliona više nego u prethodne dve godine.

Šok za šokom! Bela kuća saopštila dramatičnu vest o Ukrajini!

 

Sunak obećao 2,5 milijarde!


Britanski premijer Riši Sunak posetiće danas Ukrajinu, a iz njegove kancelarije je saopšteno da će Velika Britanija uputiti vojnu pomoć Ukrajini od 2,5 milijardi funti.

Sunak je pohvalio Ukrajinu zbog njene, kako je naveo, "nepokolebljive" odlučnosti da se odbrani od ruske invazije u protekle dve godine, piše Politiko.

- Velika Britanija je već jedan od najbližih partnera Ukrajine, jer priznajemo da je njihova bezbednost naša bezbednost - rekao je Sunak. 

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Sunak je rekao da će Britanija obezbediti ukupno 2,5 milijardi funti vojne pomoći Ukrajini u finansijskoj 2024/25. godini, što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dve godine.

Najmanje 200 miliona funti britanskih sredstava biće izdvojeno za hiljade dronova za Ukrajinu, saopštila je Sunakova kancelarija.

To bi bila najveća isporuka dronova za Ukrajinu iz jedne zemlje, navodi se u saopštenju i ističe se da se očekuje da će većina njih biti proizvedena u Britaniji.

Sunak će danas takođe potpisati sporazum o bezbednosnoj saradnji sa Zelenskim, nakon što su se zemlje članice G7 dogovorile da Ukrajini pruže bilateralne bezbednosne garancije na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu, navodi Politiko.
 

 

 

Ukrajinski dron-kamikaza pogodio kombi hitne pomoći, ima poginulih

U selu Golmovski u Donjeckoj Narodnoj Republici ukrajinski dron-kamikaza pogodio je kombi hitne pomoći. Kako prenosi gradonačelnik Gorlovke, dvoje ljudi je poginulo, a ranjena su i tri medicinska radnika.

Uzbuna za vazdušnu opasnost u pet ukrajinskih regiona

Uzbuna za vazdušnu opasnost u jutarnjim časovima objavljena je u pet ukrajinskih regiona, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju. Reč je o Harkovskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, a sirene su se aktivirale u 8.26 po lokalnom vremenu. Za sada nema informacija šta su mete gađanja ruskih raketnih snaga.

Ukrajinci primorani na povlaćenje kod Kupjanska!

Ruska vojska je odbila četiri napada ukrajinskih oružanih snaga u pravcu Kupjanska i primorala neprijatelja na povlačenje, preneo je TASS, pozivajući se na šefa pres centra grupe snaga Zapad Sergeja Zibinskog.

 

Zelenski: 1,7 milijardi!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na konferenciji za novinare sa predsednikom Letonije Edgarom Rinkevičom rekao da će Kijev od Brisela dobiti 1,7 milijardi evra "u vidu poreza na kamatu od zamrznute imovine" Ruske Federacije. Reč je o prihodima od reinvestiranja zamrznutih sredstava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija