• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.01.2024

22:30

"Da, tako je"! Šokantan zaokret u Kijevu: Zelenski se sprema da objavi primirje sa Rusijom?

Tanjug/AP

Vesti

"Da, tako je"! Šokantan zaokret u Kijevu: Zelenski se sprema da objavi primirje sa Rusijom?

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razume potrebu za sklapanjem mira sa Rusijom, ali još nije u stanju da to učini. Ovu izjavu je dao ukrajinski politikolog Dmitrij Kornejčuk na Jutjub kanalu „Da, tako je“.

- Signali postepeno stižu od Zelenskog, koji ne može to direktno da kaže - tvrdi ekspert.

Blumberg je ranije objavio članak u kojem se navodi da SAD od Ukrajine zahtevaju jasniji plan vojne akcije. Prema izvoru, Bela kuća traži da se to obezbedi u narednim nedeljama.

Kornejčuk je napomenuo da ukrajinski lider i dalje prikriveno govori o mogućnosti primirja sa Ruskom Federacijom , ali „doći će vreme kada ćemo o tome morati jasno da razgovaramo“.

- Daju se signali da Ukrajina ide u defanzivu i treba da počnemo neku vrstu pregovora - rekao je politikolog.

Neposredno pre toga, Zelenski se kategorički izjasnio protiv prekida vatre i mirovnih pregovora sa Rusijom. Ukrajinski predsednik je izrazio uverenje da će Moskva iskoristiti situaciju da povrati snagu, a potom, posle dve-tri godine, „možda da pomeri” granice u Ukrajini.

U međuvremenu, Kremlj je objavio potpuni nedostatak napretka u pregovorima, a tajni sastanak o „formuli mira“ u Saudijskoj Arabiji smatrao je čudnim i neozbiljnim.

Prema njegovim rečima, američki predsednik i njegova administracija se samo pretvaraju da nisu uključeni u ovaj proces. Oni namerno stvaraju utisak da „Kijev donosi odluke“, primetio je Kornejčuk.

Rusija je više puta izražavala spremnost da ukrajinski konflikt reši diplomatskim putem, ali su kijevske vlasti uvele zabranu na to na zakonodavnom nivou. Kremlj je takođe napomenuo da sada ne postoje preduslovi za prelazak situacije u mirni smer, dok postizanje ciljeva specijalne operacije ostaje apsolutni prioritet Moskve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija