• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.01.2024

11:37

Drama u Kini zbog Tajvana, sprema se nešto krupno! Gore ambasade širom sveta, Amerika dobila preteću poruku!

Reuters/Google Maps

Vesti

Drama u Kini zbog Tajvana, sprema se nešto krupno! Gore ambasade širom sveta, Amerika dobila preteću poruku!

Podeli vest

Kineske ambasade širom sveta ovog vikenda upozorile su zemlje da ne podržavaju tajvansku Demokratsku progresivnu partiju (DPP) i osudile strane vlade koje su čestitale novoizabranom predsedniku ostrva Laj Čing Teu.

Naime, kineska ambasada u SAD osudila je izjavu britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona nakon što je čestitao Lajiu i njegovoj stranci na pobedi, odnosno rekao da su izbori "test živahne tajvanske demokratije".

Takođe, Kina se oštro protivi poseti delegacije američkog Kongresa Tajvanu, kao i bilo kakvim zvaničnim kontaktima američkih vlasti sa ostrvom, izjavio je portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liu Penđu.

- Tajvan je sastavni deo Kine, koja se odlučno protivi da SAD održavaju bilo kakve zvanične kontakte sa ostrvom - kazao je Liu Penđu, odgovarajući na zahtev da prokomentariše nameru predsednika Predstavničkog doma Majka Džonsona da u maju pošalje delegaciju na Tajvan.

Ujedno je pozvao Vašington da se pridržava principa "jedne Kine".

Kako je istakao, Sjedinjene Države treba da se savesno pridržavaju principa "jedne Kine" i odredbi tri zajednička američko-kineska saopštenja, da se bave pitanjima u vezi sa Tajvanom na uravnotežen i odgovarajući način.

- SAD treba da prekinu zvanične kontakte sa tim ostrvom, prestanu da šalju lažne signale separatističkih snaga o 'nezavisnosti Tajvana' i da se uzdrže od mešanja u izbore na Tajvanu u bilo kom obliku - dodao je sagovornik agencije.

Povodom izbora održanih na ostrvu, Džonson je rekao da će "zamoliti predsednike relevantnih komisija Predstavničkog doma da predvode delegaciju koja će u maju otići u Tajpej".

Tenzije oko Tajvana su značajno porasle nakon posete Nensi Pelosi Tajpeju u avgustu 2022, koja je u to vreme bila predsednica Predstavničkog doma. 

Nakon tih događaja odnosi između Pekinga i Vašingtona su se naglo pogoršali, a dijalog između odbrambenih resora Kine i Sjedinjenih Država je zapravo bio suspendovan više od godinu dana. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija