• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ndependent/Mediji

15.01.2024

23:25

Kinezi napravili bateriju koja traje 50 godina bez punjenja! Stvarno, koji će "nam moj" - jedna baterija za ceo život! Kao da je...

Fotoilustracija

Vesti

Kinezi napravili bateriju koja traje 50 godina bez punjenja! Stvarno, koji će "nam moj" - jedna baterija za ceo život! Kao da je...

Podeli vest

Kineski startap Betavolt je razvio bateriju kojoj, kako tvrdi, nije potrebno punjenje ili održavanje 50 godina. Kako je preneo Independent, proboj u minijaturizaciji atomske energije znači da je Betavolt uspeo da „sabije" 63 nuklearna izotopa u modul veličine novčic´a.

Kompanija koja stoji iza ove inovacije otkriva da je njihova baterija sledec´e generacije vec´ u pilot testiranju. Plan je da se masovno proizvodi za komercijalnu upotrebu za uređaje kao što su telefoni i dronovi, ali još se ne zna kada.

Betavolt je objavio da njihov početni model nuklearne baterije isporučuje 100 mikrovata snage na naponu od 3V, sa dimenzijama 15x15x5 kubnih milimetara. U budućnosti, kompanija ima za cilj da unapredi svoju tehnologiju kako bi do 2025. proizvela bateriju snage 1 vat.

Sve i da se ovo ostvari, dug životni vek i „beskonačnost" baterija mogu biti problem za pametne telefone koje obično menjamo svakih nekoliko godina, i koji se lako mogu napuniti.

Postoji još jedan ugao za razmatranje - uz brigu oko radioaktivnih materijala, vec´ina ljudi bi oklevalo da nosi nuklearni uređaj u džepu. Ipak, Betavolt uverava da višeslojni dizajn njihove baterije sprečava da se zapali ili eksplodira.

Nuklearne baterije rade tako što toplotu iz radioaktivnog raspadanja pretvaraju u energiju. Obično koriste izotope kao što je plutonijum-238 i poznate su po svom dugom veku, koji traje decenijama bez održavanja.

Savršene su za svemirske misije i lokacije gde nema struje, ali problem je što nisu previše efikasne, kao i to što korišc´enje radioaktivnih materijala potencijalno postavlja pitanja bezbednosti i životne sredine.

Kompanija, međutim, kaže da su „ove baterije ekološki prihvatljive, a nakon perioda raspada, 63 izotopa se pretvaraju u stabilan izotop bakra, koji nije radioaktivan i ne predstavlja nikakvu pretnju ili zagađenje po životnu sredinu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija