• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.01.2024

19:19

SAD ponovo pokušale, nisu uspele! Japan će sutra probati da sleti na Mesec, očekuje se 20 minuta horora

ISRO

Vesti

SAD ponovo pokušale, nisu uspele! Japan će sutra probati da sleti na Mesec, očekuje se 20 minuta horora

Podeli vest

Japan će sutra oko 16 časova pokušati da izvede zahtevan svemirski manevar i prvi put sleti na površinu Meseca.

Do sada su to uspele samo četiri zemlje: SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija. To je veoma rizičan poduhvat. Indija je u avgustu prošle godine postala četvrta zemlja koja je do sada uspela da izvrši meko, ili kontrolisano, sletanje na Mesec, nakon što to nije uspela Rusija istog meseca.

Prošle nedelje je svemirska letelica Peregrin (saradnja privatne američke kompanije i NASA-e) odustala od ove ideje. Da je uspela, to bi bila prva američka misija koja je sletela na Mesec od 1972. godine, odnosno od ere programa Apolo. Prošle godine na Mesec se srušio i lunarni lender Hakuto-R japanske kompanije Ispace.

Dakle, ako japanski lender SLIM uspešno sleti na površinu našeg prirodnog satelita, biće to treća zemlja koja je postigla takav uspeh u 21. veku i peta koja je izvršila takozvano meko sletanje na Mesec u istoriji čovečanstva.

Tvrdo i meko sletanje na Mesec

Kada je kineska svemirska letelica Chang'e 3 sletela na Mesec 2013. godine, to je bilo prvo meko sletanje na naš prirodni satelit od sovjetske Lune 24 1976. godine. Meko sletanje na Mesec znači kontrolisano spuštanje letelice na površinu bez značajnih oštećenja letelice i/ili njenih naučnih instrumenata.

Tvrdo sletanje se odnosi na spuštanje na zemlju koje dovodi do značajnog oštećenja aviona, a često i do gubitka kontakta. Ova vrsta sletanja može biti namerna ili planirana, ali može biti i neuspeli pokušaj mekog sletanja.

"Očekuje nas 20 minuta horora"

„Mislim da nas čeka 20 minuta užasa, a tokom perioda od usporavanja do sletanja na površinu Meseca, zaboravićemo da dišemo“, rekao je Kendži Kušiki iz projekta SLIM, a prenosi CNN.

Mali istraživački lender je dizajniran da demonstrira visoko precizno sletanje sondi koje su jeftine i lagane. Japanska svemirska agencija (JAKSA) se nada da će ova nova tehnologija omogućiti sletanje na opasan, kamenit teren.

Šta će istraživati na Mesecu?

SLIM će pokušati da sleti u oblast koja se proteže samo do 100 metara. Poređenja radi, Peregrinova zona sletanja protezala se nekoliko kilometara. Ako SLIM propusti priliku da sutra „dodirne” Mesec, pokušaće ponovo 16. februara.

U slučaju uspešnog sletanja, SLIM će kratko vreme proučavati površinu južno od Mora tišine. Njegova meta je lokacija u blizini malog udarnog kratera u ravnici poznatoj kao More nektara, za koju se veruje da je nastala drevnom vulkanskom aktivnošću. Tamo će istražiti sastav stena, što bi nam moglo pomoći da bolje razumemo formiranje i razvoj Meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija