• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

22.01.2024

07:30

Putinova odmazda! Plaćenici iz Francuske brutalno uništeni - Makron se preigrao u Ukrajini

Informer/Fotomontaža

Vesti

Putinova odmazda! Plaćenici iz Francuske brutalno uništeni - Makron se preigrao u Ukrajini

Podeli vest

Raketni udar ruskih oružanih snaga na bazu francuskih plaćenika u Ukrajini pokazuje da je hladni rat između Rusije i Francuske u Ukrajini ušao u "vruću fazu"!

I to nije slučajno, interesi Moskve i Pariza, posebno u Africi, poslednjih meseci su u koliziji, pa se to preslikava i na ponašanje Rusije kad je reč o plaćenicima iz Francuske koji ratuju za Kijev!

Nije slučajno

Američki vojni časopis "Militari vač magazin" (MVM) analizirao je zašto Putin brutalnom silom udara na baze stranih plaćenika, a pogotovo na mesta na kojima se nalaze "psi rata" iz Francuske. List piše da je Francuska dugo bila vodeći izvor plaćenika među zapadnoevropskim državama, pri čemu su oni igrali važnu ulogu u mnogim sukobima, posebno onima u Africi, promovišući interese Zapada od ranih godina Hladnog rata.

Podsetimo, ruske oružane snage uveče 16. januara izvele su raketni napad na štab stranih boraca, uglavnom Francuza u Ukrajini. Ruski vojni eksperti navode da su meta bili "visoko obučeni specijalisti koji rade na specifičnim sistemima naoružanja koji su previše složeni za prosečnog ukrajinskog vojnika". Oni dejstvuju oružjima dugog dometa i nanose veliku štetu ruskoj vojsci, ali i civilnim objektima u samoj Rusiji.

"Militari vač" piše da Francuska igra sve značajniju ulogu u sukobu u Ukrajini zato što su Sjedinjene Države suspendovale dalju vojnu pomoć Kijevu zbog protivljenja republikanaca, kao i da Nemačka ima problem da dobije odobrenje za prebacivanje novih krstarećih projektila Kijevu.

Francuska je u međuvremenu povećala isporuke krstarećih projektila SCALP, a francuski predsednik Emanuel Makron je nagovestio da bi Pariz mogao da pruži formalne bezbednosne garancije Kijevu, jer je vojna situacija u Ukrajini sve nepovoljnija po zapadne interese.

Sve zbog kolonija

Pariz je besan na Rusiju i zbog njene uloge u potkopavanju francuskog uticaja u njoj najvažnijoj spoljnoj sferi, odnosno zapadnoj i centralnoj Africi. Moskva je, podsetimo, podržala nove vojne vlade u bivšim francuskim kolonijama nakon niza državnih udara širom regiona. Ovo je uključivalo ne samo širenje ekonomskih veza već i dostavu naoružanja, obuku i garantovanje bezbednosti kroz prisustvo ruskih "paramilitarnih organizacija" poput Vagnera. To je ozbiljno ograničilo sposobnost Pariza da silom vrati profrancuske vlade u regionu.

S obzirom na to da su veze Francuske sa bivšim kolonijama u Africi od egzistencijalne važnosti za ekonomsko zdravlje Pariza, znatan broj analitičara tumači preteranu posvećenost Francuske ratnim naporima u Ukrajini u kontekstu posebno loših odnosa sa Moskvom kao rezultat njihovog strateškog rivalstva u Africi.

Laka meta za "Iskandere"

Strani borci meta su ruskih snaga od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. Tako je 13. marta 2022. izvršen napad na vojnu bazu za obuku u Javoru, koja se nalazi 15 kilometara od poljske granice. U toj bazi bilo je stacionirano oko 1.000 stranih plaćenika, a stradalo je najmanje 180.
Drugi napad krajem aprila 2023. godine i bio je još brutalniji i precizniji. Moskva je koristila balistički raketni sistem "Iskander-M", a raketirani su borci tzv. Gruzijske legije. Tada je uništena ogromna količina sofisticiranih vojnih sistema, poginulo je više od 60 ljudi plaćenika.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17