• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.01.2024

23:26

Moskovljani jasni, nećemo im oprostiti! Masakr vojnika OSU u Mirnogradu, da li su na Harkov ispaljene severno korejske rakete?! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Moskovljani jasni, nećemo im oprostiti! Masakr vojnika OSU u Mirnogradu, da li su na Harkov ispaljene severno korejske rakete?! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 698. dan.

Kličko sumnja da Kijev može u EU

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izrazio je sumnju da se Ukrajina približava pristupanju Evropskoj uniji.
„Sve više privrednika se žali na sumanute iznude, na zahteve da se ustupi udeo u poslu ili da se potpuno preda. Ako se ne slažete, biće krivičnih dela, pretresa, glasnih izjava, a možda će čak i „naći ruski trag", navodi publikacija.
S tim u vezi, Kličko se zapitao da li se „država u kojoj se to dešava zaista kreće u EU " .

Kijev mora da se odrekne teritorija

Ukrajina će morati da  napravi kompromis oko teritorijalnih ustupaka kako bi okončala sukob, rekao je slovački premijer Robert Fico.

„Oni moraju da dođu do neke vrste kompromisa, koji će biti veoma bolan za obe strane. Šta čekaju? Da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? Ovo je nerealno", rekao je Fico.

Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti!

 

 

 

Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti": Moskovljani nose cveće u ambasadu DNR u znak solidarnosti sa danom žalosti koji je proglašen u Donjecku.

Masakr vojnika OSU u Mirnogradu

U gradu Mirnogradu na teritoriji Donjecke Narodne Republike, koju kontroliše Kijev, od raketnog udara poginulo je 16 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Igor Mosijčuk.

Da li su na Harkov ispaljene severno korejske rakete?

Conflict Armament Research (CAR) objavio je informaciju u kojoj tvrdi da su obavili terensku istragu u kojoj su dokumentovali da ostaci taktičke balističke rakete koja je pogodila Harkov 2. januara tekuće 2024. sugerišu da je ona proizvedena u Severnoj Koreji.

Napad dronom na tenk (VIDEO)

 

 

Operater ruskog drona snimio je modifikovani tenk ukrajinske vojske T-72M1. A zatim je usledio napad.

Nemački mediji: Ukrajinci se povlače

Ukrajinska vojska je prinuđena da napušta teritorije zbog kritičnog nedostatka municije i nemogućnosti da odbija napade ruske armije, prenosi ZDF.

Napad dronovima na Belgorodsku oblast

Ukrajinske snage napale su dronovima-samoubicama selo Repjahovka u Belgorodskoj oblasti. Jedan čovek je ranjen, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
U napadu je oštećena fasada jedne privatne kuće i automobil.

Francuski plaćenici iz Legije stranca u Ukrajini

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je radi učešća u borbenim dejstvima stiglo više od 300 plaćenika iz Francuske, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

Zelenski potpisao važan dekret

Foto: Dmytro Larin / Shutterstock.com

 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je dekret „u cilju očuvanja nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji", jer je taj identitet navodno u opasnosti.
„Danas sam potpisao dekret „O teritorijama Ruske Federacije, istorijski naseljenim Ukrajincima", rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na Telegram kanalu. On je to nazvao „povratkom istine o istorijskoj prošlosti zarad ukrajinske budućnosti".
Kako se navodi u ukazu objavljenom na sajtu predsednika, Vladu „zadužuje se da izradi i podnese Savetu za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine akcioni plan za očuvanje nacionalnog identiteta Ukrajinaca u Ruskoj Federaciji, između ostalog i teritorije istorijski naseljene njima - na Kubanu, u Starodubščini, Severnoj i Istočnoj Slobožanščini koje se nalaze u okviru savremenog Krasnodarskog teritorija, Belgorodske, Brjanske, Voronješke, Kurske, Rostovske oblasti Ruske Federacije, prenosi Sputnjik. 

(MAPA) Šokantan ukaz Zelenskog! Svet gleda i ne veruje šta je upravo objavio: Belgorod, Krasnodar, Brjansk...

 

Sijarto: Mađarska neće učestvovati u finansiraju Ukrajine


Mađarska neće učestvovati u finansiranju isporuka oružja Ukrajini iz Evropskog fonda za mir, ali ne može i ne želi da se meša u poslove drugih zemalja, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- Mađarska nije slala oružje ranije niti će to raditi ni u buduće. Nismo spremni da učestvujemo u bilo kojoj odluci ili procesu koji bi doveo do povećanja isporuka oružja Ukrajini - rekao je Sijarto mađarskim novinarima nakon sastanka šefova diplomatija EU, prenosi televizija M1.

Prema njegovim rečima, Mađarska bi morala da uplaćuje 23 milijarde forinti (60 miliona evra) godišnje u opšti fond da bi druge zemlje slale oružje Ukrajini.

- Naravno, mi ne podržavamo ovaj predlog... Istovremeno, naravno, ne možemo i ne želimo da sprečimo druge da šalju oružje... To će biti odluka svakog pojedinačno, svaka Vlada mora da bude odgovorna svojim biračima, Mađarska neće učestvovati u isporuci oružja - naglasio je Sijarto.

Ranije je Wall Street Journal, pozivajući se na nacrt dokumenta, objavio da Evropska služba za spoljne poslove predlaže stvaranje novog fonda za finansijsku pomoć Ukrajini kako bi se zaobišao mađarski veto.
 

Od Norveške do Srbije! Udarna akcija NATO pakta, ovo nije viđeno još od Hladnog rata! "Mobilizacija..."


Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane

▪ Na kupjanskom pravcu odbijeno je devet ukrajinskih napada, gubici su iznosili 180 ljudi i pet tenkova.

▪ Odbijena su tri ukrajinska napada na krasnolimanskom pravcu, gubici: 180 ljudi, dva tenka, dva borbena vozila.

▪ Odbijeno šest napada na donjeckom pravcu, gubici protivnika: 320 ljudi, 10 tenkova, uključujući jedan Leopard 2A5, dva borbena vozila. Na južnodonjeckom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 120 ljudi.

▪ U zaporoškom i hersonskom pravcu ukrajinski gubici iznosili su oko 205 ljudi, tenk.

▪ Ukrajinski Su-25 oboren je u području Ivanovke u Harkovskoj oblasti, a presretnuto je šest projektila Storm Šadov.

 

Pakao! Rusija saznala gde Ukrajina krije moćno oružje! Vojska strahuje od katastrofe nezamislivih razmera!

 

Peskov: Ne znamo kako će biti realizovana obećanja Trampa

Ruska strana ne zna kako bi mogla da budu realizovana predizborna obećanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da bi brzo rešio sukob u Ukrajini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ne, ne razumemo kako bi to moglo da se izvede - kazao je Peskov.

Kako je dodao, nije bilo nikakvih kontakata između ruskih diplomata i Trampa po tom pitanju.

Tramp je ranije obećao da će rešiti situaciju u Ukrajini odmah po dolasku na vlast.
 

 

Počelo je! NATO država pozvala Ukrajinu da se odrekne teritorija! Zelenski dobio katastrofalne vesti! "Ništa od članstva..."

 

U DNR je proglašen dan žalosti za žrtvama agresije ukrajinskih snaga

▪ Ujutro 21. januara, ukrajinske oružane snage su napale Donjeck. Pod artiljerijskom vatrom je bila pijaca u mikrookrug Tekstilščik. Kako je preneo lider DNR Denis Pušilin, poginulo je 28 civila, a povređeno, među kojima i 2 tinejdžera.

▪ Lekari su hospitalizovali 18 žrtava, uključujući 2 dece, jedno dete je u teškom stanju, većina hospitalizovanih odraslih je takođe u teškom stanju, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

▪ Rusija najoštrije osuđuje napad ukrajinskih oružanih snaga na Donjeck i poziva međunarodne strukture i vlade da osude ovaj varvarski teroristički akt protiv civila, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

▪ Teroristički napadi Kijeva jasno pokazuju nedostatak političke volje za mir, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

▪ Generalni sekretar UN Antonio Gutereš strogo je osudio napad na Donjeck: napadi na civile i civilnu infrastrukturu zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti.

▪ Ovaj udar Oružanih snaga Ukrajine biće jedna od centralnih tema sastanka Saveta bezbednosti UN o Ukrajini koji je Rusija zatražila za ponedeljak, a Sergej Lavrov će učestvovati u njemu, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
 

Makron će poludeti! Rusija objavila spisak likvidiranih plaćenika! Presudio im moćni Iskander, nije im bilo spasa!

 

Ukrajinske snage granatirale gradove u Donbasu

Ukrajinske snage su jutros granatirale Donjeck, Gorlovku i Jasinovatu, saopštili su u DNR.
 

Strava i užas! Hoće li Rusija preživeti ovo?! Iz SAD saopštili Kijevu šta treba da uradi! "Još veća agresija..."

 

 

Evropska unija šalje Ukrajine više od 20 milijardi evra


Evropska unija je napravila plan prema kojem će evropske zemlje pružati vojnu podršku vlastima u Kijevu u vrednosti većoj od 20 milijardi evra u naredne četiri godine, objavio je u nedelju Volstrit džurnal, pozivajući se na nacrt dokumenta kojim raspolaže.

„S obzirom na zavisnost Ukrajine od spoljne podrške, izbor koji će zemlje EU i njeni partneri doneti u narednom periodu ili će omogućiti Ukrajini da postigne odlučujući napredak ili će ozbiljno potkopati njenu (ukrajinsku) sposobnost da se odupre“, citira list dokument.

Novi predlog podrazumeva stvaranje fonda koji će dobiti 6,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda, formiranog 2022. godine, a od 2024. do 2027. će u njega biti uplaćivano po 5 milijardi evra godišnje. Novi fond će nadoknaditi zemljama EU troškove pružanja vojne pomoći vlastima u Kijevu, uključujući kupovinu municije, dronova i opreme za protivvazdušnu odbranu. Ostatak fonda će pokriti troškove programa borbene obuke za ukrajinske trupe. Inicijativa predviđa kompenzaciju do 7,5 milijardi evra zemljama EU ove godine.

Diskusija o novom planu pomoći Ukrajini, ukazuje list, počeće narednih dana i verovatno će postati jedna od tema razgovora na samitu EU 1. februara. Međutim, ističe list, biće potrebno nekoliko nedelja da se donese odluka o novom planu. Glavna prepreka implementaciji plana, napominje list, biće potreba da ga jednoglasno odobre sve zemlje EU.
 

 

Stiže kazna! Putin sprema poniženje kakvo svet nije video! Na meti ponos NATO snaga, neće im biti spasa!

 

Hronika bojevih dejstava: Rusi napreduju, žestoke borbe za tvrđavu Avdejevka; Kod Svatova prodor od 4 km u dubinu (VIDEO)

Ruska vojska drži inicijativu u gotovo svim oblastima. U pravcu Svatovskog, nakon zauzimanja Krahmaljnog, ruske oružane snage napadaju jugozapadno od sela, borbe se vode na prilazima Berestovoju. Na severu jedinice ruske armije uspele su da se približe liniji Kotljarovka-Kislovka, proširivši zonu kontrole na 4 kilometra u dubinu i 1,5 kilometra u širinu.

U pravcu Bahmuta, ruske oružane snage su uspele da zauzmu centralni deo Bogdanovke, terajući neprijatelja na zapadnu periferiju. Severozapadno od Klešćejevke, prednji odredi ruske armije ukopali su se u šumskom pojasu, napredujući nekoliko stotina metara.

 

 

U pravcu Avdejevke, ruska armija, nakon što je zauzela utvrđenje Carska Ohota, nastavlja ofanzivu, zavativši prve kuće u stambenom naselju Avdejevka u ulici Sobornaja. Ukrajinske formacije idu u kontranapad, pokušavajući da povrate izgubljene pozicije.

 

 

Na Donjeckom pravcu ruske trupe takođe napreduju u Georgijevki, gde su, kao rezultat kompetentnih jurišnih operacija, uspele da napreduju do 300 metara ka Kurahovu. Trenutno se vode borbe na Žovtnevoj ulici.

 

 

OSU je noću dronovima napao infrastrukturne objekte u pozadinskim regionima Rusije. U Ust-Lugi u Lenjingradskoj oblasti oštećen je gasni terminal i požar je lokalizovan. Na nebu iznad Smolenska, Tule i Orlovske oblasti, PVO je oborila sve ciljeve bez nanošenja štete.

U Donjecku, ukrajinske oružane snage nastavljaju da terorišu civilno stanovništvo: pijaca u mikrookrugu Tekstilščik bila je pod velikom vatrom. Kao rezultat ciničnog granatiranja, 27 ljudi je poginulo, još 25 je ranjeno različitog stepena težine.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija