• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2024

19:10

Gde je nestao Gerasimov? Glasine kruže, Kremlj ćuti: Da li je načelnik Generalštaba zaista ubijen?

Reuters

Vesti

Gde je nestao Gerasimov? Glasine kruže, Kremlj ćuti: Da li je načelnik Generalštaba zaista ubijen?

Podeli vest

Ruski glavni vojni komandant, načelnik Generalštaba general Valerij Gerasimov, nije viđen u javnosti od početka godine, a Kremlj tek treba da odgovori na glasine o njegovoj smrti nakon ukrajinskog napada na Krim ranije ovog meseca, što je podstaklo dalje spekulacije o tome šta se s njim dogodilo, piše Jutarnji list.

Korisnici društvenih mreža naširoko raspravljaju o tome gde se nalazi ruski glavnokomandujući - koji je takođe zadužen za ruske ratne operacije u Ukrajini - od 4. januara, nakon što je Kijev objavio da je pogodio rusko vojno komandno mesto u blizini Sevastopolja i jednu vojnu jedinicu u blizini grada Jevpatorije, u odvojenim napadima na poluostrvo, koje je Kremlj anektirao 2014. godine.

Neproverene glasine da je Gerasimov ubijen na Krimu počele su da kruže nakon što su korisnici "X"– nekadašnjeg Tvitera – i Telegrama podelili fotografiju koja navodno prikazuje poruku koju je objavio ruski Telegram kanal „Obični carizam“, koji ima više od 34.000 pretplatnika. „Prema preliminarnim podacima, (Valerij) Gerasimov, koji se u vreme napada nalazio na komandnom mestu u blizini Sevastopolja, poginuo je u napadu na Krim“, navodi se u poruci.

Foto: Reuters

Gerasimov i Putin

TIŠINA U KREMLJU

Međutim, istraživanje Nevsveek-a pokazalo je da poruka koju je navodno objavio pomenuti Telegram kanal nije postojala u vreme pisanja. Ali, iako nema konkretnih dokaza koji bi sugerisali da je Gerasimov ubijen u napadu na Krimu, neki dovode u pitanje ćutanje Kremlja o tom pitanju, dve nedelje nakon tog događaja.

Gerasimov je poslednji put viđen u javnosti 29. decembra, kada je snimljen kako uručuje državne nagrade vojnim licima koja su se „istakla” prilikom zauzimanja devastirane Marinke u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Od tada ga državni mediji ne citiraju niti pominju, niti je viđen u javnosti.

U tekstu pod naslovom „Gde je general Gerasimov i zašto je to važno?“ objavljenom prošle nedelje u Kiiv Postu, penzionisani pukovnik američke vojske Džonatan Svit i bivši ekonomista Mark Tot napisali su da, iako je sumnjivo da li je Gerasimov mrtav, njegov nastavak odsustvo sa javne scene i dosadašnje ćutanje Moskve o njegovom statusu interesantnog.

„Čudno je“, napisali su autori, da Kremlj nije odgovorio na glasine da je on ubijen na Krimu, s obzirom na „koliko je Kremlj otišao u poricanju smrti svog komandanta, admirala Viktora Sokolova, neposredno posle olujne senke. raketni napad na štabnu flotu Crnog mora“ 22. septembra prošle godine. „Nastavak ćutanja u Kremlju potencijalno nešto govori. Da li je Putin zabrinut što Kijev aktivno gađa njegovu vrhovnu komandu?“, pitali su autori.

Foto: AP/Photo

Gerasimov i Putin

Prošle godine, kada Gerasimov nije viđen nedeljama nakon neuspele pobune 24. juna koju je predvodio šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin, koji je kasnije poginuo u avionskoj nesreći, pojavile su se slične glasine o tome gde se nalazi vrhovni general, a neki su spekulisali da je on dok je Prigožin vodio „marš pravde“, pozivajući na ostavke Gerasimova i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua zbog načina na koji su vodili rat u Ukrajini posle meseci otvorenog sukoba.

ZAŠTO SE NE BI POJAVIO PONOVO?

Kremlj je tada odbacio te glasine i objavio video na kojem se vidi kako je na dužnosti u Ukrajini samo nedelju dana nakon što su glasine počele da se šire.

„Ovako je vojno ministarstvo odgovorilo na glasine o njegovom uklanjanju iz operacije (specijalne vojne operacije, kako Moskva zvanično naziva svoju invaziju na Ukrajinu, op.a.) koje su se pojavile na (Telegram) kanalima krajem prošle nedelje“, objavila je tada nezavisna istraživačka ruska medijska agencija.

Jaanika Merilo, uticajni estonsko-ukrajinski tehnološki inovator, napisala je na Ks ranije ovog meseca da ne misli da je Gerasimov mrtav, „uprkos glasinama ili željama“. "Gerasimov ima 'naviku' da s vremena na vreme nestane. U leto se pričalo da je ubijen ili barem ranjen. Za to nema dokaza. Posle Prigožinovog puča nestao je na nekoliko nedelja. Ponovo se pojavio. Tamo nema posebnog razloga za razmišljanje zašto on sada nije ponovo bi se pojavio", napisala je ona. "Zapamtite, to je informacioni rat i sveukupno samo magla rata", zaključila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija