• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

23.01.2024

17:19

EU objavila rat Orbanu?! Brisel poslao šokantnu pretnju Budimpešti: Mađarska će skroz biti izopštena

Reuters

Vesti

EU objavila rat Orbanu?! Brisel poslao šokantnu pretnju Budimpešti: Mađarska će skroz biti izopštena

Podeli vest

Ukoliko mađarski premijer bude nastavio da blokira novac za Kijev, blok bi mogao da odgovori dodatnim kaznenim merama, uključujući i ukidanje prava glasa Mađarske u bloku

Lideri Evropske unije spremni su da zaobiđu Mađarsku na vanrednom samitu naredne nedelje ukoliko njen premijer Viktor Orban nastavi da blokira paket finansija za Ukrajinu u vrednosti od 50 milijardi evra, kažu izvori za "Blumberg".

Budimpešta se u ponedeljak usprotivila predlozima unutar bloka za stvaranje novog fonda za naoružavanje Kijeva, nakon što je Orban sredinom decembra blokirao evropski četvorogodišnji plan za finansiranje Ukrajine.

Države članice su sada spremne su da usvoje paket novčane pomoći za Kijev na samitu u Briselu 1. februara i bez podrške Mađarske, kažu anonimni izvori, i napominju da je blok već spreman za scenario u kojem Mađarska nastavlja da blokira 50 milijardi evra za Ukrajinu.

Jedan od načina na koji bi EU mogao da odgovori ukoliko Orban bude nastavio sa svojom dosadašnjom politikom jeste uvođenje dodatnih kaznenih mera protiv Mađarske, između ostalog i ukidanja njenog prava glasa u bloku koji (za sada) ima svaka država članica, kažu izvori.

"Blumberg" smatra da bi taj scenario izazvao sveobuhvatniji okršaj, budući da je slovački premijer Robert Fico upozorio da će braniti Mađarsku u slučaju da njeno pravo glasa u EU bude ugroženo. 

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto istakao je, nakon sastanka šefova diplomatija EU članica u ponedeljak, da Mađarska ne podržava preuređenje aktuelnog mehanizma finansiranja, poznatog kao Evropski mirovni fond, a u okviru kojeg članice dobijaju nadoknadu za oružje koje pošalju Ukrajini.

Mađarska, takođe, trenutno blokira isplatu najnovije tranše iz Evropskog mirovnog fonda u vrednosti od 500 miliona evra, napominje "Blumberg".

Sijarto je rekao da će o tome razgovarati sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom 29. januara, te da će Mađarska prestati sa blokadom ukoliko Kijev bude pružio garancije da mađarske kompanije neće biti stavljane na kijevsku listu tzv. sponzora rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija