• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.01.2024

18:27

Orban zapretio Briselu, Evropa u totalnom haosu! Ako odbijete moj predlog...

Reuters

Vesti

Orban zapretio Briselu, Evropa u totalnom haosu! Ako odbijete moj predlog...

Podeli vest

Pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske specijalne vojne operacije ne sme da šteti budžetu Evropske unije, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Mađarska se protivi reviziji budžeta EU za izdvajanje 50 milijardi evra za Kijev i druge poslove poput migracija.

Evropski lideri održaće samit 1. februara na kojem će razgovarati o tom pitanju.

„Moramo pomoći Ukrajini, ali...“

„Ako želimo da pomognemo Ukrajini, što mislim da treba da uradimo, moramo to da uradimo bez štete po budžet EU“, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

"Ali davanje 50 milijardi evra iz budžeta EU četiri godine unapred je kršenje suvereniteta EU i nacionalnih interesa. Ne znamo ni šta će se desiti za tri meseca", rekao je on.

Orban je to rekao nakon sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji, kao i on, smatra da neće biti vojnog rešenja za rat u Ukrajini, koji je počeo pre dve godine.

„Blokiraću proces ako odbiju moj predlog“

Orban je rekao da finansijski program za Ukrajinu treba odvojiti od budžeta EU.

On je objasnio da se mađarski predlog za uspostavljanje takvog mehanizma zasniva na dodeli pomoći na osnovu bruto nacionalnog dohotka.

- Ako Brisel to prihvati, onda će biti pomoći Ukrajini, van budžeta - rekao je on. „Ako ne, onda će mi biti žao što moram da zaustavim taj proces.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija