• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.01.2024

17:34

Daleki istok samo što se ne zapali! Kim doneo radikalnu odluku! Ovo je korak ka eskalaciji

Shutterstock

Vesti

Daleki istok samo što se ne zapali! Kim doneo radikalnu odluku! Ovo je korak ka eskalaciji

Podeli vest

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da njegova zemlja više neće tražiti pomirenje sa Južnom Korejom i pozvao na ustavnu promenu kako bi se eliminisala ideja o zajedničkoj državnosti ratom razorenih zemalja, prenose državni mediji, a prenosi Asošiejted pres.

Istorijski potez za odustajanje od višedecenijske potrage za mirnim ujedinjenjem, koja je bila zasnovana na osećaju nacionalne homogenosti koji dele obe Koreje, dolazi usred pojačanih tenzija i novih severnokorejskih vojnih vežbi.

Neki analitičari tvrde da je Kimov cilj da oslabi uticaj Južne Koreje u pitanjima regionalne bezbednosti i da direktno komunicira sa SAD o nuklearnim pitanjima. Razlike između Severne Koreje i SAD su se produbile nakon pojačane aktivnosti Severne Koreje u vezi sa nuklearnim oružjem, na šta je Amerika uzvratila uvođenjem novih sankcija.

Ovi potezi Severne Koreje dolaze u trenutku kada Kim aktivno jača svoje partnerstvo sa Moskvom i Pekingom, pokušavajući da izađe iz diplomatske izolacije i angažuje se sa Rusijom i Kinom u politici suprotnoj politici Vašingtona.

Foto: EPA/KIM HONG-JI/POOL

Vojska Južne Koreje

Raskid veza sa Južnom Korejom, jačanje saradnje sa Kinom i Rusijom

Tokom svog govora, Kim je okrivio Južnu Koreju i Sjedinjene Države za podizanje tenzija u regionu, navodeći njihove zajedničke vojne vežbe, raspoređivanje američkih strateških vojnih sredstava i trilateralnu bezbednosnu saradnju sa Japanom kao pretvaranje Korejskog poluostrva u zonu rizika za pretnju. iz rata.

Kim je rekao da im je postalo nemoguće da teže pomirenju i mirnom ponovnom ujedinjenju sa svojim južnim susedima, koje je opisao kao "marionete stranih sila" opsednutih sukobom.

Foto: EPA

Putin i Kim Džong Un

On je pozvao Vrhovnu skupštinu da nastavi sa promenom ustava Severne Koreje kako bi se Južna Koreja definisala kao "primarni i nepromenljivi glavni neprijatelj". Novi ustav bi takođe trebalo da kaže da će Severna Koreja nastojati da "okupira i povrati" Južnu Koreju kao deo severne teritorije ako izbije još jedan rat na Korejskom poluostrvu, rekao je Kim.

On je dodao da je „konačni zaključak izvučen iz gorke istorije međukorejskih odnosa da ne možemo zajedno da idemo putem nacionalne rekonstrukcije i ponovnog ujedinjenja”.

Ukidanje agencija koje vode dijalog o odnosima dveju država

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel rekao je da Kimovi komentari pokazuju "antinacionalnu i antiistorijsku" prirodu vlade u Pjongjangu. Jun je rekao da Jug održava snažnu odbrambenu spremnost i da će "strogo" kazniti Sever ako ga isprovocira.

Lažna mirovna taktika koja nam je pretila da biramo između „rata“ i „mira“ više ne funkcioniše“, rekao je Jun.

Kim je u svom govoru ponovio da Sever nema nameru da jednostrano započne rat, ali nema nameru ni da ga izbegne. Pozivajući se na rast nuklearnog vojnog programa, on je rekao da će nuklearni sukob na Korejskom poluostrvu okončati postojanje Južne Koreje i doneti „nezamislivu katastrofu i poraz Sjedinjenim Državama“.

Severnokorejska skupština saopštila je i da će severnokorejska vlada preduzeti „praktične mere” da sprovede odluku o ukidanju agencija koje vode dijalog i saradnju sa Južnom Korejom. Nacionalni komitet za mirno ujedinjenje je glavna agencija Severne Koreje koja se bavi međukorejskim pitanjima od svog osnivanja 1961. godine.

Nacionalni biro za ekonomsku saradnju i Međunarodna turistička administracija osnovani su da upravljaju zajedničkim ekonomskim i turističkim projektima između dve Koreje tokom kratkog perioda pomirenja 2000-ih.

Zabrinutost oko približavanja Moskvi i Pekingu

Takvi projekti su godinama na čekanju jer su se odnosi između rivala pogoršali zbog nuklearnih ambicija Severne Koreje.

Kim je, pak, obećao da će proširiti svoj nuklearni arsenal i prekinuti skoro svaku saradnju sa Jugom. Ubrzao je proces naoružavanja od 2022. godine, koristeći ometanje koje je stvorio ruski rat protiv Ukrajine, da proširi vojne i nuklearne sposobnosti.

Takođe raste međunarodna zabrinutost zbog sporazuma o saradnji u oblasti naoružanja između Severne Koreje i Rusije. Sjedinjene Države i Južna Koreja veruju da je Severna Koreja isporučila Rusiji oružje, uključujući artiljeriju i rakete, kako bi joj pomogla u borbi u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14