• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.01.2024

15:12

Gotovo! Ova zemlja je nova nuklearna sila! Putin objavio zastrašujuće vesti, svi čekaju reakciju Zapada!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Gotovo! Ova zemlja je nova nuklearna sila! Putin objavio zastrašujuće vesti, svi čekaju reakciju Zapada!

Podeli vest

Belorusija je postala nuklearna sila nakon što je u zemlji uz učešće Rusije izgrađena beloruska nuklearna elektrana, što je ozbiljan korak napred u ekonomskom i tehnološkom razvoju, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na sednici Vrhovnog državnog saveta Savezne države.

Putin je u svom obraćanju podsetio da je uz učešće Rusije u Belorusiji 2023. godine završena izgradnja drugog bloka nuklearke „BelAES“.

- Ovo je, naravno, veoma ozbiljan pomak, imajući u vidu da nije izgrađena samo stanica, već se stvara industrija. I u tom smislu Belorusija je, naravno, postala nuklearna sila, a to je ozbiljan korak napred u razvoju privrede i naučnih oblasti i u tehnološkom razvoju - rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i Belorusija pod spoljnim pritiskom pomažu jedna drugoj i imaju zajedničke pristupe globalnim i regionalnim problemima.

- Važno je da Rusija i Belorusija, u uslovima neviđenog spoljnog pritiska, blisko sarađuju na svetskoj sceni i uvek pružaju jedna drugoj istinski savezničku međusobnu podršku. Pristupi naših zemalja aktuelnim globalnim i regionalnim problemima se poklapaju ili su u mnogome bliski - rekao je Putin.

On je dodao da će Moskva i Minsk zajedno raditi na obezbeđivanju jednake i nedeljive bezbednosti.

- U interesu formiranja istinski multipolarnog, demokratskog i pravednog svetskog poretka, obezbeđivanja jednake i nedeljive bezbednosti, radićemo zajedno - istakao je Putin.

Putin je dodao da je planirano da se tokom sednice donese niz odluka. Prema njegovim rečima, one su usmerene na dalje produbljivanje integracije dve zemlje u socio-ekonomskoj i humanitarnoj sferi.
Putin je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da su na dnevnom redu sednice mnoga ključna pitanja delovanja Savezne države. Prema njegovom mišljenju, „sadašnja sednica je zaista od suštinskog značaja, a njen dnevni red je veoma sadržajan i bogat“.

- Ovo jasno pokazuje čvrstu nameru dveju zemalja da učine sve što je potrebno kako bi produbile obostrano korisnu i ravnopravnu integraciju - uveren je ruski lider.

Nova strategija tehnološkog razvoja

Putin je istakao da nova Strategija tehnološkog razvoja Savezne države do 2035. godine ima za cilj jačanje suvereniteta Rusije i Belorusije.

- Za usvajanje je pripremljena nova Strategija tehnološkog razvoja Savezne države za period do 2035. godine, koja sadrži konkretne korake za jačanje zajedničkog tehnološkog suvereniteta, uključujući pokretanje velikih zajedničkih projekata na zameni uvoza i stvaranju konkurentnih proizvoda sa visokom dodatom vrednosti - saopštio je ruski lider.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija