• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.01.2024

22:22

Rusi gaze, sve su bliže strateški važnom gradu, Blinken Kijevu obećava NATO! Norveška smanjuje broj Ukrajinaca (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Rusi gaze, sve su bliže strateški važnom gradu, Blinken Kijevu obećava NATO! Norveška smanjuje broj Ukrajinaca (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 705. dan.

Oglasio se načelnik ukrajinske oblasti

Rusija je izvršila raketni napad na industrijsku lokaciju u centralnom ukrajinskom okrugu Kremenčuk u Poltavskoj oblasti, drugi dan zaredom, izjavio je načelnik te oblasti Filip Pronin. Pronin na Telegramu nije izneo druge detalje.
U ruskom raketnom napadu u subotu pogođena je industrijska lokacija na istom području, što je izazvalo požar, a žrtava nije bilo, preneo je Rojters.

U Kijevu besni rat! Ako je Zelenski smenio Zalužnog, ili ga "prisilio" na ostavku, vojni udar u Ukrajini je realan!

Blinken Kijevu obećava NATO

Foto: Printskrin video

 

 

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Ukrajina postati članica NATO-a. „Vrata NATO-a su otvorena, ostaju otvorena, uključujući i za Ukrajinu, koja će postati članica NATO-a", rekao je on na konferenciji za novinare u Vašingtonu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
Nije naveo kada bi to moglo da se desi.
Blinken je ulazak Finske u alijansu i proces pridruživanja Švedske koji je pri kraju nazvao demonstracijom otvorenih vrata NATO-a.

Stoltenberg jasan, nećemo ostaviti Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom posete Sjedinjenim Državama izrazio je mišljenje da će svi saveznici iz alijanse nastaviti da podržavaju Ukrajinu.
„Pomoć Ukrajini nije dobročinstvo, već ulaganje u sopstvenu bezbednost zemalja alijanse... Apsolutno sam uveren da će svi saveznici nastaviti da pružaju takvu podršku", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Stoltenberg je takođe izrazio mišljenje da je isporuka oružja Ukrajini - „put ka miru".

Vašington post: SAD menjaju ratnu strategiju Ukrajine, da li je Moskva spremna i za ovakav okršaj sa Kijevom i Zapadom?!

Norveška smanjuje broj Ukrajinaca 

Norveška vlada najavila je nove mere za ograničavanje broja Ukrajinaca koji ulaze u zemlju:
- Ukrajinci više neće moći da dobijaju finansijsku podršku ako odluče da žive privatno, a ne u prihvatnom centru;
- Norveška neće pokriti troškove držanja kućnih ljubimaca za novopridošle u prihvatnim centrima;
- smanjiće se broj mogućih stomatoloških usluga za raseljene Ukrajince;
- pravila za dobijanje jednokratnih naknada biće pooštrena;
- biće smanjen iznos naknade za adaptaciju za supružnike i vanbračne osobe bez dece;
- beneficije za rođenje deteta moći će da primaju samo izbeglice koje u Norveškoj žive najmanje godinu dana.

(UZNEMIRUJUĆI FOTO/VIDEO) Žestok napad na Donjeck! Na ulicama mrtvi ljudi

Pala odluka

Savet Evropske unije doneo je odluku da se ekonomske sankcije protiv Rusije produže na pola godine – do 31. jula 2024. godine, navodi se u izjavi Saveta EU.

Sankcije su uvedene još 2014. godine i nekoliko puta su produžavane.

Uzbuna širom Ukrajine!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Najnovije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu su jedinice Zapad oslobodile naselje Tabajevka u Harkovskoj oblasti. Odbijena su tri napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske. Neprijatelj je izgubio oko 30 vojnika, dva oklopna vozila, tri pikapa i haubicu „Msta-B“.

- Na krasnolimanskom pravcu su jedinice grupe Centar poboljšale položaje i porazile jurišne grupe ukrajinske vojske u naseljima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio oko 280 vojnika, tenk i tri automobila.

- Jedinice ruske vojske su na donjeckom pravcu odbile šest napada mehanizovane brigade ukrajinske vojske u naseljima u DNR-u. Neprijatelj je izgubio oko 210 vojnika, dva pikapa, dve haubice D-30 i protivtenkovski top „rapira“.

- Na južnodonjeckom pravcu su jedinice Istok odbile napade ukrajinske vojske u naselju Prijutno u Zaporoškoj oblasti. Neprijatelj je izgubio oko 90 vojnika i dva automobila.

- Ruska vojska je na hersonskom pravcu porazila ukrajinsku vojsku. Neprijatelj je izgubio oko 40 vojnika i četiri automobila. Oštećeno je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja i goriva, kao i vojska i vojna tehnika u 109. rejona.

- PVO sredstva su uništila američki sistem „hajmars“. Uništeno je 34 dronova u naseljima Luganske Narodne Republike, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.
 

Šta ovo reče Putin?! Tri zemlje se smrzle od straha! ISW objavio šokantne vesti, jedan detalj u govoru ruskog lidera najavljuje...

 

Završeno dešifrovanje crnih kutija

Završeno je preliminarno dešifrovanje crnih kutija vojno-transportnog aviona Il-76 oborenog ukrajinskom raketom kod Belgoroda, stručnjaci su počeli da proučavaju dobijene podatke, saopštio je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.

 

Pobeda i totalno razarenje svega! Putinu će vrata Evrope otvoriti ovaj čovek?! Haos na Zapadu, Ukrajina je ništa u odnosu na ono što sledi!

 

Grupa "Istok" sprečila ukrajinska pojačanja da dođu na front

 

Ruske snage grupe „Istok“ sprečile su pokušaje Oružanih snaga Ukrajine da pojačaju svoje prednje položaje kod Ugljedara i Staromajorskog, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Gordejev.

Takođe su artiljerijom i raketnim sistemima uništena uporišta i mesta koncentrisanja snaga 79. desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske kod Novomihajlovke.

Gordejev je dodao da su jedinice grupe odbile napad 128. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine kod Prijutnog. Protivnik je pretrpeo gubitke i povukao se.

 

Ode Ukrajina! Putin doneo odluku da završi rat?! Kijevu saopšteno šta ga čeka u 2024. godini, spremite se za neverovatne stvari!

 

Azarov: Zelenski mora da organizuje masovnu mobilizaciju

Ukrajinska vojska ima ogromne gubitke, kako bi ih nadoknadila, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mora da organizuje masovnu mobilizaciju, smatra bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.

„Zelenskom je potrebna mobilizacija kako bi se nadoknadili gubici koje svakodnevno ima ukrajinska vojska, a gubici su ogromni. Ljudi na prvoj liniji fronta više nisu sposobni, pa se deo njih povlači na zadnje linije fronta“, napisao je Azarov na društevnim mrežama.
 

 

Teško nama! Sledi katastrofa na koju je Putin upozoravao! Godinama je govorio, nisu ga slušali - sada slede stravične posledice!

 

Hronika ratnih operacija: Rusi napredovali kod Kupjanska; Žestoke borbe u Avdejevki; Ukrajinska artiljerija čuva municiju (VIDEO)

Oružane snage Rusije izvele su još jedan udar na različite ciljeve u takozvanim pozadinskim regionima Ukrajine. Jedna od noćnih meta bila je Rafinerija nafte Kremenčug u Poltavskoj oblasti: na objektu je izbio veliki požar. Uveče je ponovo pogođen Kremenčug, a u Hersonu su se čule eksplozije.

Ruske jedinice napreduju na Kupjansko-Svatovskom pravcu u rejonu Tabajevke. Prema nekim izveštajima, jedinice OSU su isterane iz nekoliko zasada južno od naselja.

Slična situacija je i na pravcu Liman, gde su Oružane snage Rusije izvršile još nekoliko napada prema Jampolovki i Terni uprkos snažnom otporu OSU.

Ukrajinski vojni analitičari objavljuju pesimističnu analizu i sveže satelitske snimke: „Istočni front, 3 deonice: Marjinka, Avdejevka, Bahmut.

 

 

MARJINKA: fotografija 1

Situacija u ovom regionu je izuzetno tužna za Oružane snage Ukrajine. Praktično nema aktivnosti naše artiljerije, što se ne može reći za Rusku Federaciju. Veoma uspešno gađaju jake tačke. Vidljiva je i aktivnost ruske avijacije - krateri iz FAB-a.

 

 

AVDEJEVKA: fotografije 2 I 3

Ovde je situacija sa granatama u Oružanim snagama Ukrajine bolja, ali aktivnost Oružanih snaga Rusije nije ništa manja. U toku je izgradnja novih utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine na 2. fotografiji. Čini se da su pouke nakon Bakhmuta izvučene.

Ako govorimo o Avdejevki u celini, artiljerija Oružanih snaga RF preovlađuje višestruko. Sektor dače od 2 km² potpuno je zbrisan sa lica zemlje. Ali može se primetiti da je aktivnost FPV dronova Oružanih snaga Ukrajine ovde izuzetno visoka.

BAHMUT: fotografija 4

Situacija je generalno slična. Rusi guraju prema Klešćjevki i Bogdanovki. Vidljiva je aktivnost artiljerije Oružanih snaga Ukrajine, ali je očigledno manja od Oružanih snaga Rusije.

Ugljedarski pravac. Evo taktičkih borbi sa nadmoćnošću ruskih oružanih snaga. Tri oblasti odjednom su alarmantne za Oružane snage Ukrajine: kod Staromajorskog, Zolotaja Niva i Prečistovke. Ali uglavnom, tokom protekle nedelje, bilo je artiljerijskih duela.

Zaporoški pravac

Napredovanje i povlačenje se nastavilo. Prema nekim izveštajima, ukrajinske oružane snage su čakomale uspehe u oblasti Novofedorovke. Ruske trupe pritiskaju zapadno od sela Rabotino, ali nisu uspele mnogo da napreduju.

Hersonsko-krimski pravac

Tokom protekle nedelje, ruske oružane snage potisnule su ukrajinske marince u Krinkiju. Ali ne dramatično. Ukrajinske oružane snage su pritisnute na obalu reke Konke, ali ne napuštaju mostobran. Podržavaju ih artiljerija i oprema za elektronsko ratovanje na ostrvima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija