• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.01.2024

15:15

Putin osvaja planetu! Svet gleda i ne veruje šta je uradio! Sa Lukašenkom na neočekivanom mestu napravio čudo (VIDEO)

Shutterstock

Vesti

Putin osvaja planetu! Svet gleda i ne veruje šta je uradio! Sa Lukašenkom na neočekivanom mestu napravio čudo (VIDEO)

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pustili su u probni rad novi zimski kompleks stanice "Vostok" na Antarktiku putem video linka.

Tim povodom, Putin je kazao da će ruska antarktička stanica "Vostok", koja je dobila novi zimski kompleks, postati otvorena platforma za rad istraživača iz mnogih zemalja sveta i da je ta istraživačka stanica jedna od najmodernijih i najopremljenijih na Antarktiku.

- Nova stanica će ojačati saradnju između naučnika iz različitih zemalja. Postaće otvorena platforma za rešavanje gorućih problema u oblasti proučavanja prirode i životne sredine, kao i  promovisanje zajedničkih naučnih inovacionih programa u okviru Savezne države Rusije i Belorusije - kazao je Putin.

 

 

Ruski predsednik je napomenuo da stanica "svakako ima mnogo zadataka, a da je među njima praćenje solarne aktivnosti i drugih promena u svemirskom vremenu koje utiču i na tehnologiju i na ljude, kao i proučavanje uloge Antarktika u globalnim klimatskim promenama". 

- Bilo je veoma važno da se stvore uslovi za nastavak rada koji je tako neophodan našoj zemlji, a i čitavom čovečanstvu - poručio je Putin.

On je skrenuo pažnju da u istraživanju i razvoju Antarktika domaći istraživači i pioniri imaju jedno od ključnih mesta, pa je, s tim u vezi, Putin pomenuo prvu rusku antarktičku ekspediciju koju su predvodili Tadeus Belinshauzen i Mihail Lazarev. 

- Ovo je naša zajednička istorija, istorija dostignuća naših predaka, na koje se s pravom ponose i Rusija i Belorusija - naglasio je ruski predsednik.

 

 

Putin je čestitao svima koji su učestvovali u njegovom otvaranju i podsetio na značaj naučnog proučavanja Antarktika, napomenuvši da je "klima Antarktika izuzetno oštra, polarna noć traje pet meseci, a na njemu se ne može obavljati punopravni rad bez odgovarajućih uslova".

Lukašenko: Rusija je lider u proučavanju Antarktika

Predsednik Belorusije izjavio je da je Rusija lider u istraživanju Antarktika i da niko ne može da se poredi sa njom, zahvalivši se Rusima i Putinu lično na pomoći u organizovanju rada beloruskih naučnika na Antarktiku.

- Mi smo braća, nemamo šta da delimo - kazao je Lukašenko.

 

 

Danas Rusija ima najveće predstavništvo na Antarktiku - deset stanica. Pet tokom cele godine i pet sezonskih. Većina se nalazi na obali. 

"Vostok" je jedina stanica koja se nalazi u centru kontinenta i nalazi se u blizini Južnog pola Zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija