• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.01.2024

23:30

(FOTO) Au! Rusi ga krili kao zmija noge, sada stiže u Ukrajinu! Novo oružje menja situaciju iz korena, KIjev apsolutno nemoćan!

Informer/shutterstock

Vesti

(FOTO) Au! Rusi ga krili kao zmija noge, sada stiže u Ukrajinu! Novo oružje menja situaciju iz korena, KIjev apsolutno nemoćan!

Podeli vest

Ruska kompanija „Hardberi Rusfaktor“ napravila je prvi dron sa tiltrotorima pod nazivom „lovki“ („spretan“ u prevodu sa ruskog jezika), sposobnog da leti 2,5 puta brže od ostalih „kopter“ letelica koje se koriste u Ukrajini, saopštili su iz kompanije za „RIA Novosti“.

- Danas ćemo oružanim snagama ponuditi našeg „lovkija“. Možemo reći da trenutno na domaćem tržištu dronova ne postoji sistem sličan našem, koji funkcioniše po principu tiltrotora i može osvariti brzinu od 160, a ako je potrebno i od 200 km/h. Ovaj princip rada izabrali smo zbog uštede energije, pa tako dron poleće vertikalno kao običan kvadkopter, a zatim ubrzava u vazduhu i zahvaljujući zakonima aerodinamke leti kao avion - izjavio je generalni direktor kompanije Aleksej German.

Iz „Rusfaktora“ su ocenili se ni jedna druga vrsta drona sa opcijom vertikalnog poletanja i sletanja u zoni Severnog vojnog okruga, ne može nazvati tiltrotorom u klasičnom značenju ove reči.

- Svi dronovi sa vertikalnim poletanjem i sletanjem na tržištu se prave tako da imaju četiri propelera na krakovima, trup i pričvršćena krila za vertikalno poletanje. Međutim, to su spore i ne toliko upravljive bespilotne letelice – kvadkopteri, čija je maksimalna brzina oko 85 km/h - naglasio je direktor Dimitrij Jevsejev.

 

 

Sa druge strane, „lovki“ leti „pomoću krila“ i troži 70 odsto manje električne energije, nego ostali kvadkopteri, zbog čega je period koji može provesti u vazduhu 2,5 puta duži.

Maksimalni dolet uz moguću komunikaciju i prenos podataka je 50 km, plafon leta je do pet km, a autonomija leta 1,5 sat. Za poletanje nije potreban katapult, jer poleće vertikalno, pa je za upotrebu neophodan samo jedan operater.

Prema rečima proizvođača, dron je dizajniran kako bi se koristio za izviđačke zadatke i korekciju vatre. Eksperimentalni prototip već je predat vojnicima na frontu, gde su obavljena ispitivanja u realnim borbenim uslovima, na osnovu kojih su izvršene opsežne modifikacije.

- Na osnovu rezultata upotrebe u zoniSpecijalne vojne operacije, modifikovali smo pogonski sklop i rotore, povećali nosivost i odlučili da će pri izradi finalne verzije „lovkija“ biti korišćena i ugljenična vlakna. Ovaj dron protivnička PVO ‘ne vidi’, za nju on je obična ‘ptica' -dodao je Jevsejev.

Prema njegovim rečima, letelica je već dobila patent za industrijski dizajn, a patentiran je i softver koji su razvili stručnjaci sa „Moskovskog vazduhoplovnog instituta“ zaposleni u „Rusfaktoru“.

Kompanija trenutno radi na tome da privuče veći broj investitora, kako bi se pokrenula serijska proizvodnja „lovkija“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija