• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.02.2024

06:40

Moskva slavi! MMF objavio iznenađujuće prognoze! Rusija usred rata i sankcija gazi kao nikada do sada!

Pexels/Profimedia

Vesti

Moskva slavi! MMF objavio iznenađujuće prognoze! Rusija usred rata i sankcija gazi kao nikada do sada!

Podeli vest

Ruska ekonomija će ove godine ostvariti mnogo veću stopu rasta nego što su prethodne prognoze predviđale, piše u najnovijoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sada se predviđa da će bruto domaći proizvod ove godine porasti za 2,6 odsto, što je više nego dvostruko veća stopa rasta od one koju je MMF predviđao u oktobru, kada je predvideo da će biti 1,1 odsto, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da je korekcija od 1,5 odsto u novoj prognozi veća nego kod bilo koje druge zemlje koja je predstavljena u ažuriranoj prognozi MMF-a, objavljenoj u utorak.

Nova prognoza MMF-a predviđa bolju 2024. godinu za rusku ekonomiju čak i od one koju je dala Centralna banka Ruske Federacije, čija je konzervativna procena podrazumevala rast od 0,5 do 1,5 procenata.

- Definitivno je činjenica da ruskoj ekonomiji ide bolje nego što smo mi i mnogi drugi očekivali - rekao je glavni ekonomista MMF-a Pjer Oliver Gurinša za "Fajnenšel tajms".

Kako navodi, uspeh ruske ekonomije se može objasniti stimulansom državne potrošnje usred rusko-ukrajinskog sukoba, i dodaje da su stabilne cene robe pomogle da se prihodi od izvoza fosilnih goriva zadrže, što je takođe dalo važan doprinos rastu privrede.

Ipak, Gurinša smatra da će potencijalni rast ruske ekonomije na duže staze biti verovatni manji nego što je bio pre eskalacije sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine.

Predsednik Vladimir Putin, sa druge strane, ističe da bi rast mogao da premaši zvanične ruske prognoze, napominje britanski list.

Inflacija pada brže nego što se očekivalo

MMF je poboljšao svoje prognoze globalnog rasta ove godine za 0,2 procentna poena na 3,1 odsto u ažuriranju svojih oktobarskih prognoza. Očekuje se da će se rast održati na nivou od 3,2 odsto 2025. godine.

Globalni izgledi su poboljšani, jer inflacija pada brže nego što su prognostičari očekivali, što znači da je verovatnoća "tvrdog sletanja" – u kojem povišeni troškovi zaduživanja izazivaju naglo usporavanje – za svetsku ekonomiju dodatno opala.

"Inflacija pada brže nego što se očekivalo u većini regiona, usred relaksacije pitanja ponude i restriktivne monetarne politike", saopštio je MMF.

Predviđeno je da će globalna inflacija pasti na 5,8 odsto 2024. i 4,4 odsto 2025. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija