• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/TVfront

31.01.2024

17:59

Tenkovi iz Hrvatske kreću na Rusiju! Od ''Pustinjske oluje'' do ukrajinskog fronta, samo... Koliko im je to pametno?! (VIDEO)

printscreen

Vesti

Tenkovi iz Hrvatske kreću na Rusiju! Od ''Pustinjske oluje'' do ukrajinskog fronta, samo... Koliko im je to pametno?! (VIDEO)

Podeli vest

Kuvajt može da isporuči svoje tenkove M-84AB Ukrajini. Pre prelaska u sastav Oružanih snaga Ukrajine, oni će biti na remontu u Hrvatskoj.

Agencija Tvfront izveštava o mogućem transferu M-84AB u Ukrajinu. Navodi se da je odluka o prebacivanju kuvajtskih tenkova u Oružane snage Ukrajine doneta nakon smrti emira te zemlje 2023.

Ukupno, Kuvajt planira da u Ukrajinu prebaci više od 100 M-84AB, koji će morati da se remontuju u hrvatskom preduzeću Đuro Đaković. Preduzeće se ranije bavilo proizvodnjom ovih vozila.

Sam Kuvajt je doneo ovu odluku zbog prenaoružavanja tenkova M1A2K Abrams, dok se pokazalo da im M-84 jednostavno nije potreban.

Osim toga, ukazuje se da i Hrvatska razmatra mogućnost slanja svojih M-84 u Ukrajinu. U zamenu za ove tenkove, hrvatska strana planira da dobije 25 bivših švajcarskih tenkova Leopard 2A4, koji bi trebalo da budu prodati Rajnmetalu.

M-84 je jugoslovenska verzija tenka T-72. Ovo borbeno vozilo se bolje pokazalo od svog sovjetskog kolege zbog boljeg sistema upravljanja vatrom.

M-84AB je verzija M-84 koja je izvezena u Kuvajt. Tenk je umesto V-46-6 dobio novi motor V-46-6TK. Tako je snaga tenka porasla sa 780 KS do 1000 KS. Ovo je omogućilo povećanje brzine tenka sa 60 na 70 kilometara na sat. Težina mašine je neznatno porasla sa 41 tone na 44 tone. Tenk je takođe dobio vremenski senzor A10KSMB, sistem za kontrolu vatre FCS Omega-84 sa nišanom SCS-84. Novi sistem upravljanja uključuje balistički kompjuter i sistem za detekciju laserskog zračenja.

Kuvajt je dobio ukupno 149  tenkova M-84AV, od kojih su neki povremeno učestvovali u operaciji "Pustinjska oluja".

Trenutno je polovina ovih borbenih vozila u skladištu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija