• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjuug

01.02.2024

10:18

Opšti haos u Briselu, opkoljen Evropski parlament, policija šmrkovima rasteruje farmere! Dolaze Francuzi, Italijani, Belgijanci, Nemci, Mađari... (FOTO/VIDEO)

Twitter

Vesti

Opšti haos u Briselu, opkoljen Evropski parlament, policija šmrkovima rasteruje farmere! Dolaze Francuzi, Italijani, Belgijanci, Nemci, Mađari... (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Brisel se jutros budi uz trube i tutnjavu motora! Evropski parlament je potpuno opkoljen, a oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo je nekoliko centralnih ulica, posebno u blizini Evropske četvrti, gde se očekuju lideri EU na vanrednom sastanku Evropskog saveta.

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, a saobraćaj je ometen i u okolini Brisela, javlja holandski javni servis VRT.

 

 

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ranije danas ka sedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

 

 

"Biće mnogo ljudi... Pokazaćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo", rekao je Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu.

Farmeri su u sredu blokirali više puteva širom Belgije, Francuske i Italije, dok su pokušavali da poremete trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama, prenosi AP.

 

 

Protesti su imali neposredan uticaj i Evropska komisija objavila je u sredu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste deo zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju  simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

 

 

"Samo bih želeo da ih uverim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost.  Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih", rekao je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.
 

 

Na sastanku Evropskog saveta lideri EU razgovaraće o srednjoročnoj reviziji dugoročnog budžeta EU za period od 2024. do 2027 godine, uključujući o podršci Ukrajini od 50 milijardi evra. Planirano je da se pomogne u pokrivanju potreba Ukrajine za period od 2024. do 2027. godine sa 33 milijardi evra (36 milijardi dolara) u kreditima i 17 milijardi evra u grantovima.

Za korišćenje budžeta EU potrebna je saglasnost svih 27 država članica, ali Mađarska traži da joj se omogući da ulaže veto na isplate svake godine.

​Lideri Evropske unije pokušaće danas u Briselu da ubede mađarskog premijera da se pridruži planu da se ponudi stabilno finansiranje Ukrajine, ali su spremni i da, ako u tome ne uspeju, obezbede Kijevu novac bez Mađarske.

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na jednoglasno donošenje odluke svih 27 država članica EU o dogovoru o zajedničkom planu kojim se Ukrajini nudi stabilno finansiranje u narednim godinama.

"Verujem da je sada pravo vreme za donošenje odluke", rekao je Šolc novinarima po dolasku na samit lidera EU u Briselu. On je dodao da će veoma naporno raditi kako bi se došlo do sporazuma svih 27 članica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija