• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sun

04.02.2024

19:06

Prvi pacijent primio vakcinu protiv raka! Lekari uzbuđeni zbog rezultata, ovo će pomoći mnogim ljudima?!

Shutterstock

Vesti

Prvi pacijent primio vakcinu protiv raka! Lekari uzbuđeni zbog rezultata, ovo će pomoći mnogim ljudima?!

Podeli vest

Muškarac sa neizlečivim rakom kože postao je prva osoba koja je primila eksperimentalnu vakcinu protiv raka! Vakcinu je razvila kompanija Moderna.

- Učešće mi daje osećaj da mogu da doprinesem nečemu što može da pomogne mnogim ljudima - rekao je muškarac, čiji identitet nije objavljen, a koji je star 81 godinu.

Ubrizgani genetski RNK materijal, navode britanski mediji, oponaša markere pronađene na ćelijama raka i pokreće organizam da se bori protiv njih.

Doktor David Pinato i njegov tim na Imperial koledžu NHS u Londonu trenutno testira da li je vakcina dovoljno bezbedna za trogodišnje globalno ispitivanje. Pinato se nada da će prvo moći da leči rak kože i pluća, a zatim i druge tumore poput raka creva ili dojke.

- Istraživanje je u ranoj fazi, ali to nas približava terapijama koje su potencijalno manje toksične i preciznije - rekao je Pinato.

Doktor Кajl Holen iz Moderne navodi da su istraživači uzbuđeni zbog ranih rezultata.

- Nadamo se da će vakcina doneti novo doba lečenja raka - rekao je Holen.

Profesor Piter Džonson, direktor NHS za rak, navodi da bi vakcine protiv raka mogle biti revolucionarne.

- Očekujemo da ćemo videti hiljade pacijenata koji će učestvovati u ispitivanjima ove vrste u narednih nekoliko godina - rekao je Džonson.

Sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins navodi da vakcina ima potencijal da spase živote.

- Vakcina pruža revolucionarni način za lečenje strašne bolesti terapijama koje su efikasnije i manje toksične - navodi Atkins.

Ispitivanje će trajati tri godine i uključiće pacijente širom sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija