• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.02.2024

10:55

Dramatična vest iz Hrvatske! "Situacija je izrazito loša!"

EPA

Vesti

Dramatična vest iz Hrvatske! "Situacija je izrazito loša!"

Podeli vest

Hrvatska je peta u Evropskoj uniji po konzumiranju alkohola među mladima starosti između 15 i 16 godina, pokazalo je istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Gotovo polovina njih, 45 odsto, je u poslednjih mesec dana barem jednom konzumirala veću količinu alkohola, što Hrvatsku pozicionira među vodeće evropske nacije po potrošnji alkohola među maloletnicima.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, u poređenju sa drugim zemljama, situacija u Hrvatskoj je izrazito loša. 

Na prvome mestu po konzumaciji alkohola nalazi se Danska, u kojoj 51 odsto mladih konzumira veće količine alkohola, a ispred Hrvatske, koja je na petom mestu, su Nemci, Austrijanci i Slovaci.

Iznenađuje, piše list, da su zemlje poput Norveške i Islanda, koje su poznate po strožim merama kontrole alkohola, zabeležile znatno manje procente konzumacije među mladima. Samo 16 odsto mladih Norvežana i osam odsto mladih Islanđana prijavilo je konzumaciju većih količina alkohola.

Prema istraživanju OECD sprovedenom nedavno na vrhu liste najvećih alkoholičarki su Hrvatice.

Na popisu najvećih alkoholičarki na svetskom nivou, prema ovom istraživanju, od Hrvatica su u regionu veće alkoholičarke jedino Slovenke.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija