• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.02.2024

16:22

Alijev izabran za predsednika Azerbejdžana! Treći put!

ata/Shutterstock

Vesti

Alijev izabran za predsednika Azerbejdžana! Treći put!

Podeli vest

Aktuelni predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pobedio je na vanrednim izborima za šefa države, s 92,12 procenata glasova birača, saopšteno je iz Centralne izborne komisije Azerbejdžana.

Za Alijeva je, kako je navedeno u saopštenju, glasalo više od 4.567.000 birača.

Izbori za predsednika Azerbejdžana održani su 7. februara.

Alijev je za šefa države prvi put izabran 15. oktobra 2003. godine, kada je za njega glasalo više od 76 odsto birača. Drugi put je za tu dužnost izabran 2008. godine.

Pravo da se kandiduje po treći put dobio je posle referenduma 2009. godine, kada je više od 87 odsto građana glasalo za promenu ustavne norme, prema kojoj su bila dozvoljena samo dva petogodišnja predsednička mandata.

Na izborima 2013. izabran je za šefa države po treći put, a potom mu je mandat, na osnovu nove promene ustava, produžen na sedam godina.

Na izborima održanim 2018. godine za Alijeva je glasalo 86,2 odsto birača.

Sedmog decembra prošle godine Alijev je potpisao uredbu o raspisivanju vanrednih izbora za šefa države, na kojim se ponovo kandidovao u ime vladajuće partije „Eni Azerbejdžan“.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija