• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2024

19:00

Napeto i u ovoj državi! Poljoprivrednici blokirali jednu od najvećih luka Evrope - ogroman problem za kompanije širom sveta! (VIDEO)

printscreen

Vesti

Napeto i u ovoj državi! Poljoprivrednici blokirali jednu od najvećih luka Evrope - ogroman problem za kompanije širom sveta! (VIDEO)

Podeli vest

Stotine poljoprivrednika blokiralo je u utorak puteve oko belgijske luke Antverpen, signalizirajući nove probleme u transportu robe koje je već poremetila kriza na Crvenom moru.

Antverpen-Briž je na drugom mestu na rang listi najprometnijih luka u EU sa 254 miliona tona pretovarenog tereta 2022. godine, prema podacima Evrostata. Na prvom mestu je Roterdam sa 427 miliona tona, a na trećem Hamburg sa 103 miliona tona.

Foto: EPA

Protest poljoprivrednika u Belgiji

Zbog krize u Crvenom moru brojne logističke kompanije preusmeravaju brodove oko Rta dobre nade, a mnoge nastavljaju put ka lukama na severu Evrope koje u ovakvim uslovima beleže snažan porast prometa.

Od novembra jemenski pokret Ansar Alah napada brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru, zahtevajući obustavu izraelskih vojnih operacija u palestinskom pojasu Gaze i isporuku humanitarne pomoći Palestincima. Pokret predvodi savet koji vlada gušće naseljenim delovima Jemena.

Od sredine januara, SAD i Britanija uzvraćaju napadima na ciljeve u Jemenu, rekavši da žele da zaštite brodarstvo. Jemenski pokret je odgovorio tako što ga je uvrstio na listu meta američkih i britanskih brodova.

"Kompanije gube milione evra"

Belgijski farmeri blokirali su u utorak puteve na prilazu luci Antverpen-Briž, pridruživši se talasu protesta širom Evrope protiv visokih troškova proizvodnje, strožih ekoloških propisa i jeftine uvozne konkurencije.

- Poslovanje je izuzetno poremećeno. Teret ne može da se isporuči ili preuzme jer su kamioni zaustavljeni, a radnici su pušteni tek posle dužeg čekanja - rekao je Stefan Van Fračem, direktor udruženja kompanija koje upravljaju lukama Alfaport VOKA.

 

 

Blokada košta kompanije koje posluju u luci milione evra "zbog sukoba u koji nisu umešani", naglasio je Van Frečem.

Šef najvećeg francuskog udruženja farmera, FNSEA, rekao je u utorak da bi protesti mogli da se nastave ako vlada ne preduzme odlučnije mere da ispuni njihove zahteve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija