• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

13.02.2024

21:24

(VIDEO) Zelenski od Makrona tražio Miraže 2000D, lider Francuske "pobesneo" odmah je odložio dolazak u KIjev!

EPA/Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Zelenski od Makrona tražio Miraže 2000D, lider Francuske "pobesneo" odmah je odložio dolazak u KIjev!

Podeli vest

Emanuel Makron je odložio posetu Ukrajini zbog zahteva Kijeva da im Paroz prebaci lovce Miraž 2000D u sastav Oružanih snaga Ukrajine. Pariz nije spreman da to učini.

Šta reći...

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona bila je zakazana za 13. i 14. februar, ali do nje nije došlo! Obrayloženo je iz bezbednosnih razloga, ali na kraju je provaljeno da je Zelenski od Makrona tražio Miraže 2000D.

Svrha posete je bila potpisivanje bilateralnog sporazuma o "bezbednosnim garancijama", prema kojem će Pariz snabdevati Ukrajinu modernim naoružanjem, uključujući i krstareće rakete dugog dometa.

Kako je preneo sajt challenges.fr, glavni zahtev Kijeva je da im Francuska prebaci 12 jurišnih aviona Miraž 2000D. Prema izvoru, ukrajinski zvaničnici su isporuku ovih borbenih aviona od strane Francuske učinili jedinom tačkom dnevnog reda Makronove posete.

Ali Pariz nije bio spreman da garantuje transfer Miraža 2000D, pa je poseta odložena.

Čini se da postoji nekoliko razloga za odbijanje snabdevanja:

Makron je želeo da dobije garancije za privlačenje francuskog biznisa u ukrajinski program rekonstrukcije, što bi donelo značajnu korist francuskim kompanijama, ali mu sužavanje dnevnog reda nije odgovaralo;

Francusko vazduhoplovstvo nastavlja da "proučava" pitanje transfera, ali ne bi da se upušta u tako riyičan posao. Miraž 2000D će se sudariti sa najboljim ruskim lovcima Su-35 i kao rezultat toga biće oboren. 

Osim toga, pitanje je i da li će ova vrsta aviona moći da savlada ruske sisteme PVO, uključujući mobilne platforme poput Pancira. 

Pored toga, serija Miraža 2000D zahteva značajnu logističku podršku, koja nije dostupna u Ukrajini. To znači da će Ukrajina morati da pronađe tehničke stručnjake u Francuskoj, izgradi logistiku za snabdevanje rezervnim delovima i bazu za popravke. Ovo je direktno uvlačenje Francuske u sukob sa Ruskom Federacijom;

Ne treba smetnuti sa uma i činjenicu da je Makronova vlada krajnje nepopularna. Politički posmatrači u Francuskoj kažu da dok Ukrajina dobija sredstva, francuski farmeri ne dobijaju ništa. Poslednja stvar koju Makron treba jeste da bude povezan sa humanitarnom katastrofom dok promoviše Ukrajinu i ignoriše sopstvenu realnost.

Šta Francuska može da ponudi Ukrajini

Supersonični Mirage sa dva sedišta i jednim motorom je u potpunosti kompatibilan sa krstarećim projektilima SCALP-EG i vođenim bombama Hammer. Prvi se već koriste u Ukrajini, drugi će se uskoro pojaviti. Francuska je prebacila oko 50 projektila SCALP u Ukrajinu 2023. godine, a nedavno je obećala da će obezbediti još 40. Velika Britanija je prenela neodređeni broj sličnih Storm Shadovs ukrajinskim oružanim snagama - verovatno na desetine njih.

U januaru je Velika Britanija već potpisala „bezbednosne garancije" za Ukrajinu, koje su deo paketa sporazuma koje su Kijevu obećale zemlje alijanse na samitu u Viljnusu.

Nijedan od ovih sporazuma ne sadrži niti će imati obaveze za međusobnu bezbednost u slučaju spoljnog napada - nešto što NATO nudi u skladu sa članovima 4. i 5. glavnog ugovora alijanse. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Kada rejting SNS para nebo, tajkunski mediji ne objavljuju rezultate opozicionih istraživanja!

Pre 10 dana -18.05.2024. godine, na društvene mreže sam postavio svoje predviđanje rezultata izbora u Beogradu koje glasi: „Agencija za istraživanje javnog mnjenja u mojoj glavi, predviđa sledeće rezultate izbora za Skupštinu Grada Beograda (110 odbornika): 1."Aleksandar Vučić-Beograd sutra" - 71 odbornik; 2. Savo Manojlović - 19 odbornika; 3. Biram borbu - 14 odbornika; 4. Nestorović - 6 odbornika. Proglašeno je 14 lista. Samo 4 liste će preći cenzus“. Imam 35 godina iskustva u politici, i uglavnom tačno mogu da predvidim rezultate izbora. Promašio sam 2022. godine, kada me je iznenadio faktor „početak rata u Ukrajini“ koji je uzrokovao porast rejtinga stranaka koje su igrale na „rusku kartu“.

28.05.2024

11:00

Vesić se sastao sa Karniserom
Društvo

Vesić se sastao sa Karniserom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić održao je sastanak sa gospodinom Injaki Karniserom (Iñaqui Carnicero), generalnim sekretarom za urbanu agendu, stanovanje i arhitekturu u Ministarstvu saobraćaja, mobilnosti i urbane agende Kraljevine Španije i ambasadorom Kraljevine Španije NJE Huanom Hoze Sans Aparisiom.

28.05.2024

10:31

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić
Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubisvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

28.05.2024

11:37

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07