• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.02.2024

22:33

Procurile informacije! Estonski obaveštajac uneo strah u Evropu: Spremite se na rat sa Rusijom

Shutterstock

Vesti

Procurile informacije! Estonski obaveštajac uneo strah u Evropu: Spremite se na rat sa Rusijom

Podeli vest

Tu procenu doneo je na osnovu ruskih planova da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice sa članicama NATO-a – Finskom, Estonijom, Litvanijom i Letonijom

Iz estonske Spoljne obaveštajne službe danas je stiglo obaveštenje da se Rusija sprema za vojni konflikt sa Zapadom u narednoj deceniji, te da bi mogla da se odvrati od tog plana akumulacijom zapadnih oružanih snaga.

Šef obaveštajne službe Kaupo Rosin je rekao da je ta procena zasnovana na ruskim planovima da udvostruči broj snaga stacioniranih duž svoje granice sa članicama NATO-a – Finskom, Estonijom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Rojters.

U bližoj budućnosti se ipak ne očekuje vojni napad Rusije, delom zato što Moskva mora da zadrži trupe u Ukrajini, tvrdi Rosin.

- Ako nismo spremni, verovatnoća (ruskog vojnog napada) bi bila mnogo veća - dodao je Rosin.

Nemačka planira da spremi 4.800 vojnika za borbu u tom regionu do 2027. godine, u svom prvom stalnom vojnom angažovanju u inostranstvu od Drugog svetskog rata.

Rosin dodaje da se NATO saveznici kreću u dobrom pravcu kada je u pitanju suprotstavljanje navodnoj ruskoj pretnji.

Govoreći o komentarima bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da ne bi branio NATO saveznike koji ne troše dovoljno na odbranu, Rosin je rekao: "Takve izjave nikada nisu od pomoći."

Sposobnost Rusije da obezbedi municiju svojim trupama nadmašuje ukrajinsku, a osim ako se podrška Zapada ne održi ili poveća, malo je verovatno da će Ukrajina moći da promeni situaciju na bojnom polju, dodao je Rosin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija