• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.02.2024

23:33

Skandal u Švajcarskoj! "Za Jevreje nema skija" - osvanuo jeziv natpis!

Shuterstock

Vesti

Skandal u Švajcarskoj! "Za Jevreje nema skija" - osvanuo jeziv natpis!

Podeli vest

U servisu za iznajmljivanje skijaške opreme u švajcarskom zimskom centru Davosu osvanuo je natpis "za Jevreje nema skija", zbog čega je švajcarska policija pokrenula istragu.

U međuvremenu, menadžment ovog ski-servisa je odlučio da ova antisemitska poruka ispisana na hebrejskom bude uklonjena, prenosi Bi-Bi-Si.

Mnogi sagovornici Bi-Bi-Sija saglasili su se da ovaj slučaj predstavlja jasno kršenje švajcarskih zakona protiv diskriminacije i podsticanja na rasnu ili versku mržnju.

Foto: Branko Radičević

 

Švajcarska Federacija jevrejskih zajednica pokrenula je sopstvenu pravnu akciju, uz konstataciju da je reč o očiglednoj diskriminaciji.

Natpis istaknut u izlogu ski-servisa poručuje kupcima da zbog brojnih incidenata, uključujući krađe "radnja više ne iznajmljuje sportsku opremu braći Jevrejima".

Foto: Triglav

 

Međutim, samo 24 sata nakon postavljanja natpisa i oštrih protesta koji su usledili, ova poruka je uklonjena iz izloga ski-servisa, a gradonačelnik Davosa Filip Vilhelm rekao je švajcarskim medijima da "svi oblici antisemitizma, rasizma i diskriminacije moraju biti osuđeni".

Menadžer radnje se izvinio i priznao da je natpis bio "loše sročen", a mušterijama jevrejskog porekla poručio je da su "bez odlaganja dobrodošli".

Foto: Shutterstock

 

To nije kraj incidenata..

Nije prvi put da Davos, najpoznatiji po tome što je domaćin godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma, doživljava tenzije između lokalnog stanovništva i jevrejskih posetilaca.

Lokalni list Davoser cajtung objavio je u avgustu da je između 3.000 i 4.000 ortodoksnih Jevreja letovalo u letovalištu u leto 2023, napominjući tada da je "sve više kritikovano ponašanje ovih turista".

Još 2017. godine, hotel u susednom selu Arosa postavio je znakove koji govore jevrejskim klijentima da se istuširaju pre upotrebe bazena, što je izazvalo gnev i zvanične žalbe Izraela.

Hotel je navodno bio veoma popularan među ultraortodoksnim jevrejskim gostima jer je odgovarao njihovim potrebama, uključujući pristup zamrzivaču za čuvanje košer hrane.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija