• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug/RT

19.02.2024

18:49

Poljoprivrednici se digli na protest i u ovoj državi, vlast ih optužila: "Pristalice Rusije!" (FOTO)

Tanjug

Vesti

Poljoprivrednici se digli na protest i u ovoj državi, vlast ih optužila: "Pristalice Rusije!" (FOTO)

Podeli vest

Češki premijer Petr Fijala izjavio je da su farmeri koji protestuju protiv poljoprivredne politike EU, ekoloških zahteva i visokih cena energije "pristalice Rusije".

U ponedeljak je stotine traktora blokiralo delove Praga i poremetilo saobraćaj ispred Ministarstva poljoprivrede, a njihovi vlasnici pozvali na odbijanje tzv. Zelenog plana EU, koji predviđa ograničenja za upotrebu određenih hemikalija koje se koriste u poljoprivredi, ali i emisije gasova staklene bašte.

Poljoprivrednici tvrde da im predlozi Brisela otežavaju poslovanje, čineći njihove proizvode skupljim i manje konkurentnim, posebno u poređenju sa uvoznom robom iz zemalja van EU, poput one koja dolazi iz Ukrajine.

- Demonstracije organizuju oni koji, na primer, ne kriju podršku Kremlju i teže drugim ciljevima osim interesa farmera - napisao je Fijala na Iksu (nekadašnji Tviter) i dodao da će se češka vlada baviti samo onima koji "stvarno predstavljaju poljoprivrednike, sa kojima će razgovarati "o tome šta je potrebno našoj poljoprivredi".

On je takođe napomenuo da proteste u ponedeljak u Pragu nisu organizovale najveće organizacije čeških poljoprivrednika, kao što su Agrarna komora, Poljoprivredna unija i Udruženje za privatnu poljoprivredu.

Foto: Tanjug/AP

Poljoprivrednici u traktorima

Ove tri grupe su najavile da će održati odvojene demonstracije protiv zelene politike EU u četvrtak, zajedno sa udruženjima poljoprivrednika iz drugih zemalja članica EU.

Agrarna komora je saopštila da će poljoprivrednici svoje traktore i drugu mehanizaciju u konvojima voditi do češke granice, ali su istakli da će demonstracije biti simbolične i da neće ometati funkcionisanje granice.

Foto: Tanjug/AP

Protest poljoprivrednika u Češkoj

Poljoprivrednici mesecima održavaju proteste u velikom broju zemalja članica, uključujući Poljsku, Francusku, Španiju, Italiju, Belgiju, Mađarsku, Bugarsku, Letoniju i Sloveniju.

Demonstranti traže veću državnu pomoć za poljoprivredni sektor, manje birokratije iz Brisela, kao i strožu kontrolu uvoza iz zemalja koje nisu članice EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija